ΚΟΣΜΟΣ

Κομισιόν εγκαλεί Ελλάδα για τις διαδικασίες ασύλου

Κομισιόν εγκαλεί Ελλάδα για τις διαδικασίες ασύλου

Για την ορθότερη εφαρμογή του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η Κομισιόν εγκαλεί μεταξύ άλλων κρατών μελών και την χώρα μας.

Η Κομισιόν ζητά κυρίως από Κροατία, Ιταλία και Ελλάδα να εφαρμόσουν τον κανονισμό Eurodac, ο οποίος προβλέπει την αποτελεσματική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και τη διαβίβαση των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα Eurodac εντός 72 ωρών.

Για την Κομισιόν: «Η αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού Eurodac θεωρείται κρίσιμη για τη λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου και τα προγράμματα μετεγκατάστασης της ΕΕ».

Ως εκ τούτου, τόσο η Μάλτα όσο και η Αθήνα καλούνται να κοινοποιήσουν τα μέτρα που έχουν λάβει για την πλήρη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου. Σύμφωνα με αυτήν καθορίζονται κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και την ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Επιβεβλημένη θεωρείται και η ενσωμάτωση μιας ακόμη οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής η οποία αφορά την πρόσβαση σε αυτές αιτούντων άσυλο οι οποίοι βρίσκονται εν αναμονή για την υποβολή της αίτησής τους.

Σχετικές ειδήσεις