ΚΟΣΜΟΣ

Γκάμπριελ: Η Μέρκελ υπεύθυνη για την άνοδο της Λεπέν στη Γαλλία

Γκάμπριελ: Η Μέρκελ υπεύθυνη για την άνοδο της Λεπέν στη Γαλλία

Δριμεία επίθεση στην Άνγκελα Μέρκελ από το βήμα του συνεδρίου του SPD εξαπέλυσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ , εκτιμώντας ότι η πολιτική της λιτότητας ενίσχυσε την άκρα δεξιά στη Γαλλία.

«Προειδοποιούσα συνεχώς την Άνγκελα Μέρκελ να μην θελήσει να επιβάλει αυτή την πολιτική λιτότητας στην Γαλλία. Αν οι συντηρητικοί είχαν ακούσει πιο προσεκτικά, η κυρία Λεπέν δεν θα είχε προχωρήσει τόσο», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι ήταν λάθος να αυξηθεί τόσο η πίεση για λιτότητα στην υπερχρεωμένη Γαλλία. «Δεν μπορούμε να φερόμαστε έτσι σε μια χώρα», τόνισε.

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς επισήμανε ότι ο κ. Γκάμπριελ μιλούσε ως πρόεδρος κόμματος και περιορίστηκε να αναφέρει ότι κατά το προηγούμενο διάστημα γύρω από το θέμα της Ελλάδας έγιναν πολλες συζητήσεις στην κυβέρνηση.

«Δεν θα περιμένετε από εμένα να εκφέρω εδώ και τώρα οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με το εάν ευρωπαϊκές αποφάσεις οδήγησαν σε εξελίξεις σε γειτονικές χώρες, δεν είμαι σε θέση να το κάνω», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, για να προσθέσει αμέσως μετά: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι πράγματι υπήρξαν ευρωπαϊκές αποφάσεις, σίγουρα και επιπτώσεις και εξελίξεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν εννοώ όμως με αυτό ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός».

Στην ομιλία του ο κ. Γκάμπριελ ανέφερε ακόμη ότι το SPD είναι φάρος σταθερότητας για την κυβέρνηση συνεργασίας, εκτιμώντας ότι η διαμάχη μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στην προσφυγική κρίση θα είχε παραλύσει την κυβέρνηση και η Γερμανία θα αντιμετώπιζε μεγάλες δυσκολίες.

Σχετικές ειδήσεις