ΚΟΣΜΟΣ

Η Μεσόγειος μυρίζει μπαρούτι – Ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν την Τουρκία

Η Μεσόγειος μυρίζει μπαρούτι – Ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν την Τουρκία

Εκτός ορίων φαίνεται πως οδηγούνται οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας.

Η Ρωσία κλείνει την «τανάλια» γύρω από την Τουρκία – Κλιμακώνεται η ένταση με καθημερινά «θερμά» επεισόδια

Η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει στο «κόκκινο», παρά τις εκκλήσεις και τις διεθνείς προσπάθειες για αποκλιμάκωση, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Η Ρωσία, όπως αναμενόταν, δεν άφησε την πράξη των Τούρκων χωρίς απάντηση. Αρχικά επέβαλαν οικονομικό αποκλεισμό στην Άγκυρα και στη συνέχεια έστειλαν ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στη μεθόριο με τη Συρία. Οι ρωσικοί S-300 και S-400 έχουν επιβάλει ουσιαστικά μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι το Ιράκ και από το Κάιρο μέχρι την Άγκυρα. Ακόμα και η Μαύρη Θάλασσα είναι «επικίνδυνη» πια για την Τουρκία, καθώς η ρωσική υπεροπλία είναι συντριπτική.

Είναι προφανές πως η Ρωσία κλείνει την «τανάλια» γύρω από την Τουρκία, καθώς μετά την διπλωματική διαχείριση της κρίσης των πρώτων ημερών, η Μόσχα μεθοδεύει αργά -και βασανιστικά- όχι μόνο τα οικονομικά αντίποινα, αλλά και τα στρατιωτικά μέτρα που υψώνουν φράγμα σε οποιαδήποτε κρυφή σκέψη της Άγκυρας για επιβολή τετελεσμένων στην Συρία και στο Ιράκ.

ROSIA

Μύρισε μπαρούτι σε Αιγαίο και Μαύρη Θάλασσα

Το πρωί της Κυριακής, Ρωσικό πολεμικό πλοίο είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά της Λέσβου, όταν τουρκικό σκάφος – πιθανότατα αλιευτικό – άρχισε να κινείται απειλητικά εναντίον του, σε απόσταση μόλις ενός μιλίου.

Οι Ρώσοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με το πλήρωμα του τουρκικού σκάφος μέσω ασυρμάτου αλλά δεν πήραν απάντηση. Ακολούθησε η ρίψη φωτοβολίδων, αλλά και πάλι δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση. Όταν το τουρκικό σκάφος πλησίασε σε απόσταση 600 μέτρων, το πλήρωμα του Smetlivy αποφάσισε να χρησιμοποιήσει προειδοποιητικά πυρά!

Το τουρκικό αλιευτικό άλλαξε πορεία αλλά συνέχισε να κινείται σε απόσταση 540 μέτρων από το ρωσικό πλοίο, χωρίς να έχει οποιαδήποτε επαφή με το πλήρωμα του Smetlivy.

Μόλις μία ημέρα μετά, το πρωί της Δευτέρας σημειώθηκε νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αυτή τη φορά στη Μαύρη Θάλασσα.

Ρωσικό πλοίο απείλησε να βυθίσει σήμερα το πρωί τουρκικό σκάφος στην Μαύρη Θάλασσα, εξαιτίας παρενόχλησης του τουρκικού σκάφους σε πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου.

Και αυτή είναι μία ρωσική κίνηση που εκτός από ρωσική αποφασιστικότητα «μυρίζει μπαρούτι»!

Η συγκεκριμένη είδηση έρχεται να προστεθεί στην ευρύτερη κλιμάκωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων και αποτελεί έμπρακτη απόδειξη των συστάσεων του γενικού αρχηγού του ρωσικού στρατού κ. Αντόνοφ στον Τούρκο στρατιωτικό ακόλουθο στη Μόσχα.

Εάν μέχρι στιγμής τα ρωσοτουρκικά «επεισόδια» χαρακτηρίζονταν ως ένα ψυχολογικό παιχνίδι και εκατέρωθεν εντυπώσεων μεταξύ των δύο πλευρών, η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται να ανεβάσει κατά ένα επίπεδο την κλιμάκωση στις σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας.

Η συγκεκριμένη, εξέλιξη στα νερά της Μαύρης Θάλασσας αποτελεί, επιπλέον, δείγμα της δύσκολης θέσης στην οποία έχει βρεθεί η Τουρκία και από την οποία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να διαφύγει, αναζητώντας ουσιαστικά μία «εύκολη λύση» την οποία μπορούν ίσως να δώσουν μόνο οι «σύμμαχοί» της στη Δύση.

Για το λόγο αυτό ο Πούτιν επιμένει στην επίδειξη ισχύος προκαλώντας ανησυχία στους δυτικούς.

Ρωσικά στρατεύματα περικυκλώνουν την Τουρκία

Η Μόσχα κυριολεκτικά έχει περικυκλώσει την Τουρκία από όλες τις πλευρές.

Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet, η Ρωσία έχει αναπτύξει ελικόπτερα στην Αρμενία, έστειλε υποβρύχια στη Μεσόγειο Θάλασσα και έχει δρομολογήσει μία σημαντική παρουσία στρατιωτικού εξοπλισμού στη Λαττάκεια.

Πρώτα από όλα, η Μόσχα έστειλε 14 ελικόπτερα στη στρατιωτική βάση Ερεμπούνι, στην Αρμενία.

Οκτώ από αυτά είναι επιθετικά ελικόπτερα Mi-24, και ο συνολικός αριθμός τους ενδέχεται να αυξηθεί σε 15 μέχρι το τέλος του έτους. Τα υπόλοιπα είναι μεταγωγικά ελικόπτερα Mi-8.

Κατόπιν, η Ρωσία έστειλε το υποβρύχιο «Ροστόφ ον Ντον» που είναι εξοπλισμένο με πυραύλους «κρουζ», ενώ σχεδιάζει τις επιχειρήσεις από τη ναυτική βάση στην Ταρτούς.

Πριν από αυτά, δύο υποβρύχια και το καταδρομικό «Μόσχα» που είναι εξοπλισμένο με σύστημα αεράμυνας παρόμοια με το S-300, έχει κατευθυνθεί στην ανατολική Μεσόγειο.

Russian cruiser Moskva

Ο ρωσικός στρατός χρησιμοποιεί τη συριακή αεροπορική βάση Χμέουμιμ στη Λαττάκεια, που θεωρείται ένα από τα προπύργια του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ, σημειώνει το άρθρο.

Παράλληλα υπάρχουν 55 ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη διάφορων τύπων- Su-30, Su-24, Su-25 και Su-34.

Επιπλέον, η βάση προστατεύεται από διάφορα συστήματα αεράμυνας- συστήματα μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας, ενώ έχει αναπτυχθεί το πολύπλοκο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Κρασούχα», καθώς επίσης και 15 άρματα μάχης και 30 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Η περιοχή μυρίζει μπαρούτι και είναι βέβαιο πως αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση η κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών θα οδηγηθεί στα άκρα και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

Σχετικές ειδήσεις