«Θάβεται» η υπόθεση Στρος Καν

Οι δικηγόροι του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν θα έχουν σήμερα συνάντηση με τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης...

Οι δικηγόροι του πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος-Καν θα έχουν σήμερα συνάντηση με τους εισαγγελείς της Νέας Υόρκης σχετικά με το μέλλον της υπόθεσης στην οποία κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση , υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν αν η υπόθεση θα μπει στο αρχείο ή θα υπάρξει συμφωνία με τον Στρος-Καν ώστε να δηλώσει ένοχος για κάποια ήσσονος σημασίας κατηγορία εξασφαλίζοντας μικρότερη ποινή.


Η εφημερίδα επικαλείται ανώτατο δικαστικό αξιωματούχο ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι εισαγγελείς εξακολουθούν να συλλέγουν στοιχεία και είναι πιθανόν να αποφασίσουν σήμερα αν θα βάλουν την υπόθεση στο αρχείο ή θα προτείνουν συμβιβασμό.

Η επόμενη προγραμματισμένη εμφάνισή του στο δικαστήριο είναι στις 18 Ιουλίου.Οι εισαγγελείς έχουν δηλώσει ότι η υπόθεση έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της έλλειψης αξιοπιστίας της ενάγουσας.

Ο 62χρονος Στρος-Καν συνελήφθη στις 14 Μαΐου στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης και αργότερα παραιτήθηκε από την θέση του στο ΔΝΤ.

Ωστόσο οι αποκαλύψεις ότι η καμαριέρα η οποία τον κατηγόρησε για σεξουαλική επίθεση είχε πει επανειλημμένως ψέματα --ακόμα και στην αίτησή της για την παροχή ασύλου "ως θύμα βιασμού από ομάδα στρατιωτών" στην Γουϊνέα-- έχουν μειώσει την αξιοπιστία της.

Την Παρασκευή, δικαστής αποφάσισε την άρση των περιοριστικών όρων (κατ' οίκον περιορισμό) σε βάρος του πρώην γενικού διευθυντή του ΔΝΤ, επιστρέφοντας την εγγύηση ενός εκατομμυρίου δολαρίων αλλά όχι και το διαβατήριό του, καθώς δεν έχουν αποσυρθεί ακόμη επίσημα οι κατηγορίες σε βάρος του για σεξουαλική επίθεση.

Ωστόσο, χθες η γαλλίδα συγγραφέας, Τριστάν Μπανόν, στο Παρίσι, κατέθεσε μήνυση κατά του Στρος-Καν, τον οποίο κατηγορεί για απόπειρα βιασμού στη διάρκεια συνέντευξης σε διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας το 2003, όταν εκείνη ήταν 22 ετών.