ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ισπανία: Νίκη με μεγάλες απώλειες για τον Ραχόι (Pics & Vid)

Εκλογές Ισπανία: Νίκη με μεγάλες απώλειες για τον Ραχόι (Pics & Vid)

Μετά το πέρας της ψηφοφορίας στις εκλογές της Κυριακής 20 Δεκεμβρίου στην Ισπανία, όλα δείχνουν ότι η χώρα αποτινάσσει πλέον το σύστημα του δικομματισμού και εισέρχεται στην εποχή της ρευστότητας και των κυβερνήσεων συνεργασίας.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα στηριχθεί στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), του οποίου ηγείται.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα περίπου στις 03:30 ώρα Ελλάδος μετά την καταμέτρηση σχεδόν του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, το οποίο απέχει πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτούνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

rajoy spain

Απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο κέντρο της Μαδρίτης, ο Ραχόι σημείωσε επίσης ότι οι ημέρες αυτές μετά τις εκλογές, στις οποίες κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία, δεν θα είναι εύκολες και ότι θα χρειαστεί να συναφθούν συμφωνίες.

«Θα χρειαστεί να μιλήσουμε πολύ, να κάνουμε διάλογο και να καταλήξουμε σε συμφωνίες», δήλωσε.

«Οφείλαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις» τα τέσσερα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και «έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ισπανίας».

«Θα προσπαθήσω να σχηματίσω κυβέρνηση και πιστεύω ότι η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση», δήλωσε.

Η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνησή του, όπως και ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε όσον αφορά το κόμμα του ευνόησαν την ανάδειξη των δύο νέων κινημάτων του Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και των φιλελεύθερων Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων).

Μια νέα πολιτική εποχή ξεκινάει για την Ισπανία μετά τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες, που σηματοδοτεί το τέλος του εδώ και 40 χρόνια δικομματικού συστήματος στη χώρα, δήλωσε χθες το βράδυ ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αρχηγός του Podemos, του κόμματος που τάσσεται κατά της λιτότητας.

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ισπανία. Ξεκινάμε μια νέα πολιτική εποχή στη χώρα μας. Η Ισπανία δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ιγκλέσιας.

podemos

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες -20 λιγότερες απ' ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011-, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του.

«Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά», δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του χθες το βράδυ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα προσπαθήσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είναι το κόμμα που έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές.

«Η πολιτική δύναμη με τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει να προσπαθήσει και να σχηματίσει κυβέρνηση», δήλωσε ο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του.

«Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά. Η Ισπανία θέλει αλλαγή, αλλά η ψηφοφορία ανέδειξε το PP σε πρώτη πολιτική δύναμη», σημείωσε επίσης.

Ρoή Ειδήσεων