ΚΟΣΜΟΣ

Οι 13 χώρες που δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους πολιτικούς τους

Οι 13 χώρες που δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στους πολιτικούς τους

Η έρευνα του World Economic Forum για την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα, πέρα από τα οικονομικά των κρατών, αποκάλυψε και τις διαθέσεις των λαών απέναντι στους πολιτικούς τους

Στο πλαίσιο της έρευνας, δεν εξετάστηκε μόνο η οικονομική ευρωστία των 34 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, αλλά και ενδιαφέρουσες παράμετροι όπως η εμπιστοσύνη που τρέφουν οι πολίτες προς τους πολιτικούς και την πολιτική.

Το ερώτημα που έκαναν οι ερευνητές ήταν: «πώς μπορείτε να αξιολογήσετε τα ηθικά πρότυπα των πολιτικών στη χώρα σας;». Οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν με βάση την κλίμακα από το 1 έως το 7, με το 1 να είναι η χαμηλότερη αξιολόγηση και το 7 η υψηλότερη.

Αυτές είναι, λοιπόν, οι χώρες που οι πολίτες εμπιστεύονται λιγότερο τους πολιτικούς:

13. Τουρκία

tourkia

Οι πολιτικοί της χώρας είναι εξίσου διάσημοι για τις φιλονικίες στο κοινοβούλιο όσο και για τις υποθέσεις διαφθοράς και σκανδάλων.

12. Πορτογαλία

portog

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς ένα σκάνδαλο διαφθοράς οδήγησε στην παραίτηση του υπουργού Μ. Macedo.

11. Ισραήλ

isra

Η δυσπιστία των πολιτών για τους πολιτικούς προέρχεται από την πεποίθηση ότι στο πεδίο της πολιτικής κυριαρχεί η οικογενειοκρατία.

10. Νότια Κορέα

south

Όπως και οι περισσότερες χώρες που κατατάσσονται στην κορυφή της λίστας , οι Νοτιοκορεάτες δεν έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση λόγω των σκανδάλων διαφθοράς.

9. Πολωνία

polonia

Σύμφωνα με το ειδικό Ευρωβαρόμετρο, το ένα τέταρτο των Πολωνών πιστεύουν πως η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή.

8. Ελλάδα

tsipras

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να κατάφερε να επανεκλεγεί τον Σεπτέμβριο, ωστόσο το κοινό δεν είναι ακόμη βέβαιο για το αν οι πολιτικοί είναι ικανοί να εξασφαλίσουν μια καλύτερη συμφωνία για τη χώρα.

7. Ουγγαρία

ou

Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν έχει χάσει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης μετά τη διακοπή των πληρωμών από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του φερόμενου σκανδάλου που αφορά την ανάθεση συμβάσεων.

6. Μεξικό

mexico

Το σκάνδαλο που σχετίζεται με την εξαφάνιση 43 μαθητών στις 26 Σεπτεμβρίου του 2014 αποτελεί το γεγονός στο γιατί οι πολίτες δεν εμπιστεύονται ιδιαιτέρως την κυβέρνηση.

5. Ισπανία

ispan

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έχει εμπλακεί σε μια σειρά σκανδάλων που αφορούσε συμβάσεις την τελευταία περίοδο, με τους Podemos και τους Cuidadanos να κερδίζουν έδαφος.

4. Σλοβακία

slovak

Η ίδια η βρετανική κυβέρνηση προειδοποιεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι υπάρχει διαφθορά στη χώρα ιδιαίτερα στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της δημόσιας τάξης.

3. Σλοβενία

slovenia

Η χώρα ακόμη παλεύει να διαχειριστεί τη μετάβασή της από τον Κομμουνισμό πριν από 20 χρόνια.

2. Τσεχία

tsex

Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση με τις κατηγορίες για δωροδοκίες και μη θεμιτές επιχειρηματικές σχέσεις.

1. Ιταλία

ital

Η διαφθορά και τα σεξουαλικά σκάνδαλα κυριάρχησαν στην ιταλική πολιτική ζωή για δεκαετίες, με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι να έχει υπηρετήσει στο αξίωμα του πρωθυπουργού τρεις φορές.

Η Βρετανία τα πήγε αρκετά καλά με το 4.5, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν στο 48η θέση με 3.4, σημειώνει ο Independent.

Σχετικές ειδήσεις