Ιράκ: H εκδίωξη των τζιχαντιστών από το Ραμάντι θα χρειαστεί κάποιες ημέρες

Newsroom Newsroom

Ιράκ: H εκδίωξη των τζιχαντιστών από το Ραμάντι θα χρειαστεί κάποιες ημέρες

Οι κυβερνητικές δυνάμεις αναμένουν ότι θα έχουν εκδιώξει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους από την πόλη Ραμάντι, στο δυτικό Ιράκ, μέσα σε μερικές ημέρες, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράκ, επικαλούμενη τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Όθμαν αλ Γανέμι.


Μια επιτυχία των κυβερνητικών δυνάμεων στο Ραμάντι θα αναπτερώσει σημαντικά το ηθικό του ιρακινού στρατεύματος, καθώς θα πρόκειται για τη δεύτερη μεγάλη πόλη στη χώρα, μετά το Τικρίτ, την οποία οι κυβερνητικές δυνάμεις καταφέρνουν να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους εκδιώκοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο πέρυσι κατέλαβε περίπου το ένα τρίτο του Ιράκ.

«Τις ερχόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η καλή είδηση της πλήρους απελευθέρωσης του Ραμάντι», μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Iraqia TV, επικαλούμενο δήλωση του Γανέμι.

Υπενθυμίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Ιράκ εισήλθαν στην τελευταία συνοικία που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών στο κέντρο του Ραμάντι, μια πόλη στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων είναι σουνίτες και το ΙΚ είχε καταλάβει τον Μάιο.

Η αργή πρόοδος των κυβερνητικών δυνάμεων στην εκδίωξη των τζιχαντιστών από το Ραμάντι οφείλεται στο γεγονός ότι η ιρακινή κυβέρνηση θέλει να στηριχθεί αποκλειστικά στα δικά της στρατεύματα και όχι να χρησιμοποιήσει και σιιτικές πολιτοφυλακές προκειμένου να αποφύγει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη σουνιτική αυτή πόλη, όπως αυτές που είχαν συμβεί κατά την ανακατάληψη της Τικρίτ τον Απρίλιο.

Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει την Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, και τη Φαλούτζα, η οποία βρίσκεται μεταξύ του Ραμάντι και της Βαγδάτης, όπως και μεγάλες περιοχές της Συρίας.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης, επικαλούμενη στρατιωτική ανακοίνωση, ότι οκτώ υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη του ΙΚ σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η ιρακινή πολεμική αεροπορία.

«Αεροπλάνα F-16 σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων 8 υψηλόβαθμων διοικητών του ΙΚ σε επιδρομές στην Χαουίτζα και την Άνμπαρ», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία δεν υπάρχουν πάντως περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved