ΚΟΣΜΟΣ

Ένας νεογέννητος «Χριστός» από το Αφγανιστάν

Ένας νεογέννητος «Χριστός» από το Αφγανιστάν

Γεννήθηκε στο δρόμο, από το Αφγανιστάν στην Ευρώπη. Κάτω από ένα δέντρο... Μόλις πριν από περίπου μία εβδομάδα.

Και το πρωί της Δευτέρας (21/12) ο μικρός πέρασε με τους γονείς του μέσα σε μια φουσκωτή βάρκα από τη μια μεριά της Ασίας, στην άλλη μεριά της Ευρώπης. Μικρό προσφυγάκι, ο μικρότερος της μέρας που έφερε χιλιάδες σαν κι αυτόν σε ό,τι όλοι πίστεψαν για «γη της επαγγελίας».

Τον είπαν Μοχάμεντ, τι σημασία έχει. Πέντε ημερών μόλις και έχει γλυτώσει από έναν άλλο Ηρώδη.

Έναν αόρατο Ηρώδη που πλανιέται πάνω από τα νερά του Αιγαίου. Και παίρνει παιδιά. Όλοι έμαθαν κάποτε για τον Αϊλάν. Για τους άλλους που τον ακολούθησαν δεν έμαθαν ποτέ, ούτε καν πώς τους έλεγαν…

Μα για κοίτα, ο Μοχάμεντ «έτρεξε». Μόλις πέντε ημερών μωρό «έτρεξε» και γλύτωσε. Καβάλα σε μια άλλη καμήλα με άλλους μάγους αυτή τη φορά, άνδρες του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας σε ένα σκάφος που τον μάζεψαν το πρωί της Δευτέρας κι αυτόν και τους γονείς του και τους άλλους συντρόφους τους στο μεγάλο ταξίδι.

Γλύτωσε από το δικό του Ηρώδη, η πλαστική βάρκα που βυθιζόταν έμεινε πίσω κι αυτός βρέθηκε στην αγκαλιά της Ζωής. Της Ζωής Λειβαδίτη, διασώστρια, δεκάδες χρόνια τώρα, έτσι απλά επειδή αγαπά τον άνθρωπο.

Αγκάλιασε τον Μοχάμεντ, τον ζέστανε, και του έδωσε ρούχα καθαρά και ζεστά. Κι ύστερα, για κοίτα ζεστασιά που έχει σε τούτη την αλλιώτικη φάτνη, στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης πια...

Σίγουρος ο Μοχάμεντ πως στη «Γη της Επαγγελίας» αν μη τι άλλο είναι ζεστά...

Καλά Χριστούγεννα πιτσιρίκο από το Αφγανιστάν

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Στρατής Μπαλάσκας