ΚΟΣΜΟΣ

Συμπλοκές σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Ολλανδία

Συμπλοκές σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Ολλανδία

Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα έπειτα από συμπλοκές που σημειώθηκαν χθες το βράδυ σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Άρνχεμ, στην ανατολική Ολλανδία, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία στο Twitter.

Κανένας από αυτούς τους τέσσερις δεν έχει τραυματιστεί σοβαρά και σήμερα επανήλθε η ηρεμία στο κέντρο υποδοχής, πρόσθεσε η αστυνομία.

Στις συμπλοκές μετείχαν 15 ως 20 άνθρωποι, η εθνικότητα των οποίων δε διευκρινίστηκε, μετέδωσε παράλληλα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Κατά τη διάρκεια των 11 πρώτων μηνών του 2015, η Ολλανδία έχει υποδεχθεί αριθμό ρεκόρ για τη χώρα 54.000 προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την έλλειψη σταθερότητας στις χώρες τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση στην ιστορία της από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η κοινή γνώμη της Ολλανδίας εμφανίζεται βαθειά διχασμένη όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και να γίνει η διαχείριση του προσφυγικού κύματος, και προκαλούνται τακτικά εντάσεις.

Στις αρχές του μήνα, η αστυνομία είχε ρίξει προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για να σταματήσει τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει στο χωριό Γκέλντερμαλσεν, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για το άνοιγμα ενός κέντρου υποδοχής 1.500 προσφύγων.

Στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος Αλέξανδρος απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη και κάλεσε τους Ολλανδούς να μην υποκύψουν στο φόβο για το μέλλον.

«Δε μπορούμε να αποφύγουμε ούτε να αρνηθούμε το αίσθημα του φόβου. Όμως δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον φόβο να ορίζει τις ζωές μας και να κυριαρχήσει στην κοινωνία μας», προειδοποίησε.

Οι Ολλανδοί δε θα πρέπει να «κλειστούν στο καβούκι τους», αλλά να αντιμετωπίσουν από κοινού, με θάρρος και αξιοπρέπεια, και να δείξουν «αλληλεγγύη σε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη τη βοήθειά τους», υπογράμμισε επίσης ο Ολλανδός βασιλιάς.