ΚΟΣΜΟΣ

Η πρωτοχρονιάτικη «υπόσχεση» του Ερντογάν: Θα καθαρίσω την Τουρκία από το PKK

Η πρωτοχρονιάτικη «υπόσχεση» του Ερντογάν: Θα καθαρίσω την Τουρκία από το PKK

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προέδρου της Τουρκίας -το οποίο μεταδίδεται παραδοσιακά στις 31/12-, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεσμεύτηκε για μια ακόμα φορά ότι θα «καθαρίσει» τη χώρα του από τουςαντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, ο Τούρκος πρόεδρος «η Τουρκική Δημοκρατία έχει την ευκαιρία και την αποφασιστικότητα να νικήσει την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση (το PKK). Οι δυνάμεις μας ασφαλείας καθαρίζουν τα βουνά και τις πόλεις από τους τρομοκράτες και θα συνεχίσουν να το κάνουν».

Μάλιστα δεν παρέλειψε να καυχηθεί για την εξουδετέρωση περισσότερων από 3.000 ανταρτών μέσα στη χρονιά που φεύγει.

«Περίπου 3.100 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2015 στο δικό μας έδαφος και στο εξωτερικό», τόνισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στα αντίποινα του στρατού κατά του PKK στην Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ.

Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο περισσότερων από 200 αστυνομικών ή στρατιωτών στις μάχες αυτές, όπως και πολιτών.

Μετά από δύο και πλέον χρόνια κατάπαυσης του πυρός, άρχισαν και πάλι το καλοκαίρι του 2015 οι φονικές συγκρούσεις μεταξύ Άγκυρας και PKK, προκαλώντας την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει το 2012 για να τερματιστεί η σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, περίπου 10.000 άνδρες των τουρκικών δυνάμεων, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και ελικόπτερα, έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση κατά του PKK στη Σιλώπη και την Τσίζρε, όπως και στην ιστορική συνοικία Σουρ στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Από τις μάχες αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί πολίτες και η περιοχή έχει βυθιστεί σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) καταγγέλλει τις ακρότητες των επιχειρήσεων αυτών, σημειώνοντας ότι έχουν προκαλέσει το θάνατο 56 πολιτών από τις αρχές του μήνα.

Σχετικές ειδήσεις