ΚΟΣΜΟΣ

Προς νέες εκλογές τον Μάρτιο οδεύει η Καταλονία

Προς νέες εκλογές τον Μάρτιο οδεύει η Καταλονία

Οι αυτονομιστές του Αρτούρ Μας δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη πλειοψηφία στην τοπική Βουλή για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το ακροαριστερό κόμμα CUP ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίξει τον Άρτουρ Μας για τον σχηματισμό νέας τοπικής κυβέρνησης στην Καταλονία, οδηγώντας πιθανότατα σε νέο γύρο εκλογών και πλήττοντας το αυτονομιστικό κίνημα που επιδιώκει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Η προοπτική νέων εκλογών στην Καταλονία, πιθανότατα τον Μάρτιο, αυξάνει την αβεβαιότητα στο ισπανικό πολιτικό τοπίο, καθώς τόσο το μέλλον της τοπικής καταλανικής κυβέρνησης όσο και της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας, που θα διαπραγματευθούν το μέλλον του βορειοανατολικού τμήματος της χώρας είναι ασαφή.

Προεκλογικά, ο κ. Μας είχε δεσμευθεί πως σε περίπτωση που εκλεγεί εκ νέου επαρχιακός πρόεδρος θα θέσει σε κίνηση μία 18μηνη διαδικασία η οποία εν τέλει θα οδηγούσε στην αυτονόμηση της Καταλονίας.

Παρ' όλα αυτά, η κεντρική ισπανική κυβέρνηση στη Μαδρίτη έχει καταστήσει σαφές – με τη στήριξη του Ανώτατου Δικαστηρίου – ότι δεν υπάρχει συνταγματικό έρεισμα για τις επιδιώξεις του κ. Μας, ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει πως τυχόν απόσχιση της Καταλονίας θα σημαίνει και έξοδο της περιοχής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικές ειδήσεις