ΚΟΣΜΟΣ

Διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν ανακοίνωσε η Σ. Αραβία

Διακοπή των διπλωματικών της σχέσεων με το Ιράν ανακοίνωσε η Σ. Αραβία

Μετά την αντιπαράθεση που έχει προκύψει μεταξύ των δύο χωρών από την εκτέλεση του σιΐτη αλ-Νιρμ

Τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με το Ιράν ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αμπερ αλ-Ζουμπέιρ.

Οι επιθέσεις διαδηλωτών κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και στο προξενείο στην ιρανική πόλη Μασχάντ συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών συμβάσεων», είπε ο υπουργός Εξωτερικών κατηγορώντας τις ιρανικές αρχές ότι δεν έκαναν τίποτε για να τις εμποδίσουν.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στην Τεχεράνη να υπονομεύσει την ασφάλειά της.

Ο πρεσβευτής του Ιράν και η ιρανική διπλωματική αποστολή έχουν διορία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τη Σαουδική Αραβία.

ΕΕ: Η ένταση στη Μέση Ανατολή «τορπιλίζει» τις προοπτικές διευθέτησης της συριακής κρίσης

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι προειδοποίησε σήμερα τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν ότι η αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στο σιιτικό Ιράν και την σουνιτική μοναρχία της Σαουδικής Αραβίας μπορεί να καταστρέψει τις προσπάθειες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση.

Σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ σήμερα το πρωί μετά τις βίαιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ακολούθησαν την εκτέλεση χθες του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με τη Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Ζαρίφ συμφώνησε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να διατηρήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και να προλάβουν την κλιμάκωση των θρησκευτικών εντάσεων.

«Η διεθνής κοινότητα και οι κύριοι παράγοντες της περιοχής εργάζονται ενεργητικά από κοινού για να υποστηρίξουν μία πολιτική λύση στην κρίση στη Συρία και για να ενώσουν τις δυνάμεις κατά τρομοκρατικών οργανώσεων, και αυτές οι προσπάθειες μπορεί να τεθούν σε κίνδυνο εάν υπάρξει νέα αστάθεια», δήλωσε η Μογκερίνι, η οποία μίλησε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αμπερ αλ-Ζουμπέιρ, επαναλαμβάνοντάς του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντίθετη με την επιβολή της θανατικής ποινής και εκφράζοντας την ανησυχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον κίνδυνο κλιμάκωσης της θρησκευτικής βίας.

Σχετικές ειδήσεις