ΚΟΣΜΟΣ

Τα δάκρυα του Ομπάμα για τα παιδιά που σκοτώνονται από όπλα (pic+vid)

Τα δάκρυα του Ομπάμα για τα παιδιά που σκοτώνονται από όπλα (pic+vid)

Ο Μπάρακ Ομπάμα ανακοίνωσε τα μέτρα που θα λάβει παραβλέποντας το Κογκρέσο, με εκτελεστικές κυβερνητικές πράξεις

Έχοντας γύρω του συγγενείς θυμάτων από επιθέσεις με όπλα, ο Ομπάμα εξήγησε τη λογική του πίσω από τα πλάνα που πρόσφατα ανακοίνωσε για τις δράσεις σχετικά με την οπλοκατοχή.

«Κάθε φορά που σκέφτομαι αυτά τα παιδιά, γίνομαι έξαλλος», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στο μακελειό του 2013 στο δημοτικό σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιουτάουν του Κονέκτικατ. Με το κοινό να χειροκροτεί, ο Ομπάμα ανέβασε περισσότερο τον τόνο της φωνής του, μιλώντας για επιθέσεις που έχουν στιγματίσει τις ΗΠΑ τα προηγούμενα χρόνια.

Ανακοινώνοντας τα μέτρα τα οποία αναμένεται να λάβει παραβλέποντας το Κογκρέσο, με εκτελεστικές κυβερνητικές πράξεις, ο Ομπάμα είπε ότι στο εξής όλοι οι έμποροι όπλων θα πρέπει να ελέγχονται και να φέρουν άδεια.

Επίσης, θα εκσυγχρονιστεί ο μηχανισμός ελέγχου για το παρελθόν - ιατρικό, ψυχολογικό και κοινωνικό - όσων επιθυμούν να αγοράσουν πυροβόλα όπλα, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν είναι επικίνδυνοι.

Όπως είχε δηλώσει και πρόσφατα, δεν θέλει να πάρει από όλους τους Αμερικανούς τα όπλα: «Μπορούμε να περιορίσουμε την οπλοκατοχή, χωρίς να παραβιάσουμε το Σύνταγμα», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε με νόημα ότι σημείωσε ότι η απραξία σχετικά με το ζήτημα πρέπει να σταματήσει, όπως και οι δικαιολογίες που τη συνοδεύουν.

«Το λόμπι της οπλοκατοχής μπορεί να κρατά όμηρο το Κογκρέσο, αλλά δεν μπορεί να κρατά όμηρο ολόκληρες τις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Το Κογκρέσο (Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία), το οποίο ελέγχεται από το συντηρητικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αντιτίθεται σε κάθε περαιτέρω έλεγχο της οπλοκατοχής, την οποία θεωρεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών με βάση το σύνταγμα των ΗΠΑ.

Η Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (National Rifle Association) των Ηνωμένων Πολιτειών των ΗΠΑ έκρινε σήμερα ότι οι προτάσεις του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τον αυστηρότερο έλεγχο της διάθεσης όπλων στη χώρα μπορεί να οδηγήσουν σε «καταχρήσεις» από την κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι θα συνεχίσει την προσπάθειά του να προασπίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Αμερικανών να οπλοφορούν.

«Ο αμερικανικός λαός δεν χρειάζεται κι άλλες συναισθηματικές, υπεροπτικές διαλέξεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τα γεγονότα», υποστήριξε ο Κρις Κοξ, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Νομοθετικής Δράσης της NRA, σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το πανίσχυρο λόμπι των υποστηρικτών της οπλοκατοχής.

Σχετικές ειδήσεις