ΚΟΣΜΟΣ

Ο Κιμ «πάτησε το κουμπί»: Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Β. Κορέα - Προήλθε από δοκιμή βόμβας υδρογόνου!

Ο Κιμ «πάτησε το κουμπί»: Σεισμός 5,1 Ρίχτερ στη Β. Κορέα - Προήλθε από δοκιμή βόμβας υδρογόνου!

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 Ρίχτερ (σύμφωνα με το αμερικάνικο USGS) σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης (6/1) στις 10:30 τοπική ώρα στη Βόρεια Κορέα, σε περιοχή που χρησιμοποιείται από το καθεστώς της χώρας για πυρηνικές δοκιμές - Επίδειξη δύναμης από το βορειοκορεατικό καθεστώς η δοκιμή της βόμβας υδρογόνου.

Ο σεισμός σύμφωνα με το όσα μετάδωσε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, προήλθε από μια πετυχημένη έκρηξη βόμβας υδρογόνου μικρής ισχύος.

«Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών», που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.

Μάλιστα, η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να μπορεί να προστατευτεί από τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε μετά την τέταρτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η χώρα ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, όπως την χαρακτήρισε «επιθετική τους στάση».

Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία.

Επίσης, σημείωσε ότι δεν θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλες πλευρές.

Την ίδια ώρα, η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκούν-χιε συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας.

Νωρίτερα, Κινέζοι, Ιάπωνες και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δηλώσαν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η δόνηση προκλήθηκε από ανθρώπινη πράξη, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποίησε ατομική βόμβα που εξερράγη!

«Υποψιαζόμαστε έναν τεχνητό σεισμό και αναλύουμε την κλίμακα και το επίκεντρο του σεισμού με το ινστιτούτο πόρων γεωλογίας και ορυκτών της Νότιας Κορέας», είπε τηλεφωνικά ένας αξιωματούχος της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Νότιας Κορέας στο Ρόιτερς.

Ο ανώτατος εκπρόσωπος τύπου της Ιαπωνίας είπε ότι ο σεισμός που σημειώθηκε στη Βόρεια Κορέα μπορεί να ήταν πυρηνική δοκιμή, βάσει προηγούμενης εμπειρίας.

Αμερικανός αξιωματούχος στο Πεντάγωνο, μιλώντας ανώνυμα, είπε πως «διερευνούμε τις πληροφορίες ότι έγινε πιθανό σεισμικό συμβάν κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας».

Η βόμβα υδρογόνου (ή υδρογονοβόμβα) είναι πολύ ισχυρότερη από αυτή του πλουτωνίου, που είχε η χώρα μέχρι τώρα, γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Με διεθνή ονομασία H-Bomb (Hydrogen Bomb), είναι 100 έως και 1.000 φορές πιο καταστροφική απ' ό,τι μια απλή ατομική βόμβα σχάσης.