ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Πρόωρο να μιλήσουμε για άσυλο στη Ρωσία για τον Άσαντ

Πούτιν: Πρόωρο να μιλήσουμε για άσυλο στη Ρωσία για τον Άσαντ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν εκτιμά ότι είναι πρόωρο να μιλήσουμε για χορήγηση ασύλου στον Μπασάρ Αλ Άσαντ σε ρωσικό έδαφος, λέγοντας ταυτόχρονα ότι ο Σύρος σύμμαχός του έκανε «πολλά λάθη» στη συριακή σύγκρουση.

Ερωτηθείς από τη γερμανική εφημερίδα Bild για το ενδεχόμενο χορήγησης ασύλου στη Ρωσία στον νυν πρόεδρο της Συρίας, σε περίπτωση που ηττηθεί στις εκλογές, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι «είναι πρόωρο να πούμε».

«Κατ΄αρχήν, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον συριακό λαό να αποφανθεί. Και σας διαβεβαιώνω πως αν όλα εξελιχθούν δημοκρατικά, ίσως ο Άσαντ να μην χρειαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα. Και ότι δεν θα έχει σημασία αν είναι πρόεδρος ή όχι», συνεχίζει ο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Ο διεθνής οδικός χάρτης για τη διευθέτηση της σύγκρουσης που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προβλέπει τη διεξαγωγή ενδοσυριακών συνομιλιών τον Ιανουάριο, μεταβατική κυβέρνηση σε έξι μήνες και εκλογές σε 18 μήνες.

Ο κ. Πούτιν επανέλαβε την υποστήριξή του στη Δαμασκό, δηλώνοντας ωστόσο ότι ο κ. Άσαντ έκανε «πολλά λάθη στη διάρκεια της σύγκρουσης», που έχει προκαλέσει περισσότερους από 260.000 θανάτους και εκατομμύρια εκτοπισμένους από το 2011.

«Γνωρίζουμε εσείς και εγώ ότι η σύγκρουση δεν θα είχε αποκτήσει τέτοιο εύρος αν από την αρχή δεν τροφοδοτούνταν από το εξωτερικό με τεράστιες ποσότητες χρήματος, όπλων και μαχητών», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

«Ο Άσαντ δεν επιδιώκει την καταστροφή του ίδιου του λαού του. Μάχεται εναντίον εκείνων που στήνονται απέναντί του με τα όπλα στο χέρι», πρόσθεσε.

Οι Σύροι αντάρτες, κυρίως εκείνοι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, διαψεύδουν κάθε συνεργασία με τους Ρώσους και κατηγορούν, αντίθετα, τον ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει τις θέσεις τους.