ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη Τουρκία: Μακελειό στην Αγιά Σοφιά - Τζιχαντιστής αιματοκύλησε την «καρδιά» της Πόλης

Έκρηξη Τουρκία: Μακελειό στην Αγιά Σοφιά - Τζιχαντιστής αιματοκύλησε την «καρδιά» της Πόλης

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η νέα τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκία. Καμικάζι ανατινάχτηκε στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης παρασέρνοντας στο θάνατο τουλάχιστον 10 άτομα και τραυματίζοντας σοβαρά άλλους 15 - Τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους ο καμικάζι της Σουλτάν Αχμέτ, λέει η τουρκική κυβέρνηση - ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τρομοκρατικό χτύπημα με τουλάχιστον δέκα νεκρούς και 15 τραυματίες στην κεντρική πλατεία Σουλτάν Αχμέτ δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία.

Από την επίθεση δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα στους οποίους οι εννέα ήταν Γερμανοί πολίτες και τουλάχιστον 15 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένας άνδρας από το Περού σκοτώθηκε και μια Περουβιανή τραυματίστηκε στην επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία ο δράστης είναι ο 28χρονος Ναμπίλ Φαντλί, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία.

Πρόσφατα μπήκε από τη Συρία στην Τουρκία ο βομβιστής της Κωνσταντινούπολης

Σχετική δήλωση έκανε ο Νούμαν Κορτουλμούς, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας. Ο ύποπτος δεν βρισκόταν σε λίστα με υπόπτους για τρομοκρατικές διασυνδέσεις την οποία έχουν καταρτίσει οι τουρκικές αρχές.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου συγκάλεσε στην Άγκυρα επείγουσα σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης. Στη σύσκεψη θα συμμετέχουν υπεύθυνοι του τομέα της ασφάλειας, ανάμεσά τους ο υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλα και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών MIT Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

«Προσδιορίσαμε ότι ο δράστης αυτής της τρομοκρατικής επίθεσης στο Σουλταναχμέτ είναι ένα ξένος μαχητής του Ντάες (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)» επισήμανε ο Αχμέτ Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσης που μεταδόθηκε στα τηλεοπτικά δίκτυα στην Άγκυρα.

Διαβεβαίωσε ότι η Άγκυρα θα εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με τον βομβιστή της Κωνσταντινούπολης και θα τα τιμωρήσει.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε αναφέρει πως ο βομβιστής είναι Σύρος υπήκοος γεννημένος το 1988, ενώ σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης οι Τούρκοι αστυνομικοί κατάφεραν να τον ταυτοποιήσουν «χρησιμοποιώντας τα μέλη» από τη διαμελισμένη σορό του!

Μέρκελ: Η τρομοκρατία έδειξε το άσχημο πρόσωπό της – Πρέπει να δράσουμε

Την έντονη ανησυχία της στο γεγονός ότι Γερμανοί πολίτες μπορεί να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων της τρομοκρατικής επίθεσης εξέφρασε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

«Η διεθνής τρομοκρατία έδειξε το άσχημό της πρόσωπο» σημείωσε η καγκελάριος, ενώ πρόσθεσε: «Απαιτείται να δράσουμε με αποφασιστικό τρόπο εναντίον της».

Το χρονικό της επίθεσης

Η εξαιρετικά ισχυρή έκρηξη που έγινε αισθητή σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων σημειώθηκε στις 10.18 τοπική ώρα στο αρχαίο ιπποδρόμιο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στα μνημεία της Αγίας Σοφίας και του Μπλε Τζαμιού και είναι πόλος έλξης τουριστών.

tessera

Σύμφωνα με τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο αριθμός των νεκρών από την έκρηξη έχει φτάσει τους 10 και των τραυματιών στους 15. To γραφείο του κυβερνήτη ανέφερε ότι «ερευνάται το είδος των εκρηκτικών που χρησιμοποιήθηκαν και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι».

Η εφημερίδα Kibris ανέβασε αυτή τη φωτογραφία από τη στιγμή της έκρηξης της βόμβας.

ekrixi3

Οι πρώτες φωτογραφίες από τον τόπο της έκρηξης δείχνουν διαμελισμένα σώματα να κείτονται στο έδαφος στη μεγάλη πλατεία.

Μία ώρα μετά την έκρηξη με ανακοίνωση από τη Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών και φωτογραφιών.

Η τουρκική αστυνομία απέκλεισε την περιοχή γύρω από την πλατεία Σουλτάν Αχμέτ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άκουσαν μία δυνατή έκρηξη, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk μετέδωσε εικόνες από τον τόπο της έκρηξης όπου έχουν σπεύσει ασθενοφόρα.

TOYRKIA2

Οι υπηρεσίες Πρώτων Βοηθειών έφθασαν αμέσως στον τόπο της έκρηξης, που αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Δείτε εδώ βίντεο - σοκ: Η στιγμή της έκρηξης στην Κωνσταντινούπολη

Σύμφωνα μετο CNN Turk μεταξύ των τραυματικών είναι Γερμανοί και Νορβηγοί τουρίστες, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο η έκρηξη έγινε αισθητή σε σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία.

Οι τουρκικές αρχές υποψιάζονται ότι η ισχυρή έκρηξη στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, δίπλα στην Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί, είναι τρομοκρατικής προέλευσης, δήλωσε αμέσως μετά την έκρηξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης.

«Υποψιαζόμαστε τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε ο αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται επιβεβαιώνοντας τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων.

Ανακοίνωση του γραφείου του κυβερνήτη της πόλης που μεταδόθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έκανε λόγο για 10 νεκρούς και 15 τραυματίες, η κατάσταση των οποίων δεν διευκρινίσθηκε. "Διεξάγεται έρευνα για να προσδιορισθεί το αίτιο της έκρηξης, το είδος της και οι υπεύθυνοι", διευκρίνιζε η ανακοίνωση.

Λίγη ώρα αργότερα, το φως της δημοσιότητας είδαν πολύ σκληρές φωτογραφίες από το σημείο.

Δείτε στη gallery του Newsbomb.gr τις φωτογραφίες

Το βρετανικό πρακτορείο Reuters υποστήριξε πως στο έδαφος υπάρχουν ανθρώπινα διαμελισμένα μέλη.

Δεν υπάρχει πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων

Μέσω του Twitter, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και ενημερώνει ότι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας βρίσκεται σε κινητοποίηση.

Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων ή των τραυματιών από την πολύνεκρη έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

«Το Γενικό μας Προξενείο βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τοπικές αρχές και επιτόπου στο σημείο της έκρηξης… Απερίφραστη η καταδίκη της πολύνεκρης έκρηξης. Αμέριστη η συμπαράστασή μας στην Τουρκία και στις οικογένειες των θυμάτων», καταλήγει η ανάρτηση στο twitter.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

«Είδα τουλάχιστον δέκα τραυματίες, ένας από τους οποίους υποβοηθείτο από τουρίστες. Είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι δεν πρόκειται για βόμβα, αλλά για επίθεση αυτοκτονίας», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

«Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή που σείστηκε το έδαφος», δήλωσε άλλος μάρτυρας, ενώ άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για μία «γιγάντια μπάλα φωτιάς».

Το «ωστικό κύμα» στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Πτώση καταγράφουν οι τιμές των τουρκικών μετοχών και ομολόγων καθώς και η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τουριστική περιοχή της Κωνσταντινούπολης, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Το τουρκικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% στις 3,0438 λίρες ανά δολάριο, χάνοντας κέρδη έως 0,2% που σημείωνε νωρίτερα.
Ο χρηματιστηριακός δείκτης Borsa Istanbul 100 αντέστρεψε τα κέρδη έως 0,7% που σημείωνε και καταγράφει απώλειες 0,4%.

Οι τιμές των τουρκικών 10ετών ομολόγων μειώθηκαν, ωθώντας τις αποδόσεις τους σε άνοδο 8 μονάδων βάσης στο 11,39%.

«Πολιτικοί και γεωπολιτικοί κίνδυνοι κινούν και πάλι τις εγχώριες αγορές. Αυτό θα φέρει το νόμισμα σε αρνητικό έδαφος. Περιμένω περαιτέρω πωλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής συναλλαγών της τράπεζας ING στην Κωνσταντινούπολη.

Θρίλερ και στο Μάλτεπε της Τουρκίας

Λίγο λεπτά μετά την τρομοκρατική επίθεση στην «καρδιά» της Κωνσταντινούπολης ένα άλλο θρίλερ εκτυλίχθηκε στο Μάλτεπε. Ήταν 10:30 τοπική ώρα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε υπό κατασκευή ξενοδοχείο, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν εργάτες.

Στην περιοχή έσπευσαν τόσο άνδρες της Πυροσβεστικής όσο και της Αστυνομίας, όπου μετά από αρκετές ώρες κατάφεραν να δώσουν τέλος στην περιπέτεια των εργατών, οι οποίοι και απεγκλωβίστηκαν από το φλεγόμενο κτήριο χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

Σχετικές ειδήσεις