ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: Αν αμφιβάλλετε για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην απόδοση δικαιοσύνης ρωτήστε τον Mπιν Λάντεν

Ομπάμα: Αν αμφιβάλλετε για τη δέσμευση των ΗΠΑ στην απόδοση δικαιοσύνης ρωτήστε τον Mπιν Λάντεν

Ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την Αμερική να μην υποκύψει στον φόβο, τόσο απέναντι στις οικονομικές αναταράξεις, όσο και απέναντι στην απειλή του ISIS, για το οποίο ζήτησε να μην υποτιμάται.

Αποφασισμένος να κάνει τη διαφορά από τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι ελπίζουν ότι θα τον διαδεχθούν στον Λευκό Οίκο το 2017, ο δημοκρατικός Πρόεδρος κάλεσε τους Αμερικανούς να ακολουθησουν «τις εξαιρετικού χαρακτήρα αλλαγές» που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Απευθυνόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Μπαράκ Ομπάμα απηύθυνε προειδοποίηση από το βήμα του Κογκρέσου κατά των υπερβολικών δηλώσεων για την οργάνωση «Ισλαμικό Χαλιφάτο», σύμφωνα με τις οποίες ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον «τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο». «Παίζουν το παιγνίδι των τζιχαντιστών», προειδοποίησε.

«Τα πλήθη των μαχητών στις καρότσες των τζιπ και οι διαταραγμένοι εγκέφαλοι που συνωμοτούν σε διαμερίσματα και γκαράζ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους πολίτες και πρέπει να συλληφθούν. Αλλά δεν αποτελούν απειλή για την ύπαρξη του Έθνους μας», είπε κατά τη διάρκεια της τελευταίας του ομιλίας για την «Κατάσταση της Ένωσης».

«Εάν αμφιβάλλετε για τη δέσμευση της Αμερικής - ή για τη δική μου δέσμευση στην απόδοση δικαιοσύνης- ρωτήστε τον Οσάμα μπιν Λάντεν!», είπε.

Αυτό το παραδοσιακό ραντεβού ήταν για τον 44ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών η τελευταία ευκαιρία για να απευθυνθεί στους Αμερικανούς, πριν η Ουάσινγκτον και η υπόλοιπη χώρα παραδοθούν στον ίλιγγο των εκλογών.

Το να κάνει κανείς λόγο για παρακμή της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί «πολιτικό μύθευμα», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στις κινδυνολογικές δηλώσεις τους δισεκατομμυριούχου Ντόναρλντ Τραμπ.

Αναφερόμενος στις σημαντικές αλλαγές που συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους -και ιδιαίτερα στα διαδοχικά μεταναστευτικά κύματα- δήλωσε: «Κάθε φορά, ορισμένοι σας έλεγαν να φοβάστε το μέλλον. Και κάθε φορά νικήσαμε αυτούς τους φόβους».

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο Λευκός Οίκος κατήγγειλε τις «κυνικές και καταστροφολογικές» δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ μετά την πρότασή του για την απαγόρευση της εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Οι αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι γεμάτες υποσχέσεις, όπως για «φανταστικές ιατρικές ανακαλύψεις», τόνισε ο Ομπάμα, πριν ανακοινώσει μία «νέα εθνική προσπάθεια» κατά του καρκίνου, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο «η Αμερική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, όπως μπόρεσε να κατακτήσει τη Σελήνη».

Ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε σε μία παλαιά δέσμευση της πρώτης προεκλογικής του εκστρατείας την οποία δεν τήρησε μέχρι στιγμής: το κλείσιμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο, που άνοιξε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

«Κοστίζει ακριβά, είναι άχρηστο και δεν αποτελεί παρά επιχείρημα επιστράτευσης για τους εχθρούς μας», δήλωσε υπό ζωηρό χειροκρότημα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στο βήμα της προσέγγισης με την Κούβα και κάλεσε το Κογκρέσο να άρει το αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο.

«Πενήντα χρόνια που πέρασαν με την απομόνωση της Κούβας δεν κατάφεραν να προωθήσουν τη δημοκρατία και έπληξαν τη θέση μας στη Λατινική Αμερική. Θέλετε να ενισχύσετε τον ηγετικό μας ρόλο και την αξιοπιστία μας στην αμερικανική ήπειρο; Παραδεχτείτε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Άρετε το εμπάργκο», είπε.

Σχετικές ειδήσεις