ΚΟΣΜΟΣ

Πιέζει ο Ντάισελμπλουμ για χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δις ευρώ

Πιέζει ο Ντάισελμπλουμ για χρηματοδότηση της Τουρκίας με 3 δις ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φθάσει γρήγορα σε μια οριστική συμφωνία για τη χρηματοδότηση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου η Τουρκία να βοηθηθεί να ανακόψει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η χορήγηση τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και στην Άγκυρα με σκοπό να αντιμετωπιστεί η μεγαλύτερη μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Πρόκειται να εστιάσω στην προσπάθεια να δημιουργηθεί το ταμείο και να έχουμε μια συμφωνία για τα τρία δισεκατομμύρια που χρειαζόμαστε», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ στους δημοσιογράφους πριν από μία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

Αξιωματούχοι δήλωσαν χθες πως η Ιταλία εμποδίζει τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση του ταμείου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε πως θα ακούσει τι έχει να πει για το θέμα αυτό ο ιταλός υπουργός Οικονομικών, Κάρλο Πάντοαν, στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών.

Η Γερμανία -που είναι ο κύριος υποστηρικτής της συμφωνίας με την Τουρκία μετά την υποδοχή περίπου ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015- τάσσεται υπέρ της αύξησης του ποσού των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που υποσχέθηκε αρχικά η ΕΕ να χορηγήσει στην Τουρκία, ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ υποβάθμισε αυτές τις προσδοκίες.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει πολύ νόημα να μιλάμε για περισσότερα χρήματα. Ας δημιουργήσουμε πρώτα το ταμείο των τριών δισεκατομμυρίων», είπε.

Η Τουρκία, από τις κύριες χώρες διέλευσης των μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στην ΕΕ, φιλοξενεί πλέον περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τον πόλεμο στη γειτονική Συρία.

Σχετικές ειδήσεις