ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία και Τουρκία διέλυσαν δίκτυο διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο

Γερμανία και Τουρκία διέλυσαν δίκτυο διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο

Πέντε πρόσωπα συνελήφθησαν στη Γερμανία έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε έξι γερμανικές περιφέρειες, δήλωσε ο αρχηγός της γερμανικής αστυνομίας Ντίτερ Ρόμαν.

Οι αστυνομικές δυνάμεις της Γερμανίας και της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι διέλυσαν ένα δίκτυο διακινητών μεταναστών στη Μεσόγειο, με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα τα χαράματα στην Τουρκία και τη Γερμανία.

Πέντε πρόσωπα συνελήφθησαν στη Γερμανία έπειτα από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε έξι γερμανικές περιφέρειες, δήλωσε ο αρχηγός της γερμανικής αστυνομίας Ντίτερ Ρόμαν. Επίσης τριάντα «διακινητές ανθρώπων» συνελήφθησαν στη διάρκεια ερευνών σε όλη την Τουρκία, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος τούρκος αστυνομικός, ο Μεχμέτ Λεκεσίζ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Πότσδαμ, κοντά στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με τον Ρόμαν, οι διακινητές αυτοί ήταν υπεύθυνοι για ένα δίκτυο που μετέφερε μετανάστες μέχρι την Ιταλία με επισφαλή πλεούμενα, που μερικές φορές δεν είχαν καν πλήρωμα. Περισσότεροι από 1.700 άνθρωποι διέπλευσαν έτσι τη Μεσόγειο, επιτρέποντας στους διακινητές να βάλουν στην τσέπη συνολικά «9,5 εκατ. δολάρια» (8,7 εκατ. ευρώ).

Το δίκτυο οργάνωνε διάπλους προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τους αστυνομικούς. Κατά τις επιχειρήσεις στη Γερμανία κινητοποιήθηκαν περισσότεροι από 490 αστυνομικοί, μεταξύ των οποίων και επίλεκτοι των μονάδων GSG9 και BFE.

Σύμφωνα με τον τούρκο αξιωματούχο, το δίκτυο λειτουργούσε επίσης από την Τουρκία προς την Ελλάδα και «η κοινή έρευνα που άρχισε τον Ιανουάριο του 2015 ολοκληρώθηκε σήμερα με επιτυχία».

Η Γερμανία θεωρεί τον αγώνα κατά των δικτύων των διακινητών και τη συνεργασία με την Τουρκία απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη.

Σχετικές ειδήσεις