ΚΟΣΜΟΣ

Διαβεβαίωση Μογκερίνι στην Τουρκία για τα 3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό

Διαβεβαίωση Μογκερίνι στην Τουρκία για τα 3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό

«Τα χρήματα αυτά δεν είναι χαρτζιλίκι, δεν θα πάνε στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης, είναι χρήματα που προορίζονται για προγράμματα για τους πρόσφυγες».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι που βρίσκεται στην Άγκυρα δήλωσε σήμερα ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία πρέπει να περιλαμβάνουν όλες τις πλευρές και ότι ο απεσταλμένος του ΟΗΕ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για να συμπεριληφθούν «τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η συριακή κουρδική YPG (η πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού), στην αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης για τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία είναι πολύ επικίνδυνες και μπορεί να υπονομεύσουν τη διαδικασία».

«Οι συνομιλίες συνεχίζονται, είμαι πεπεισμένη ότι τα χρήματα θα διατεθούν εδώ σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα χρήματα αυτά δεν είναι χαρτζιλίκι, δεν θα πάνε στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης, είναι χρήματα που προορίζονται για προγράμματα για τους πρόσφυγες», διευκρίνισε η Μογκερίνι.

Άγκυρα και Βρυξέλλες υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου «σχέδιο δράσης» που προβλέπει ευρωπαϊκή βοήθεια 3 δισεκ. ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους και να καταπολεμούν τους διακινητές μεταναστών και προσφύγων. Ωστόσο η συμφωνία αυτή καθυστερεί να φέρει αποτελέσματα, με χιλιάδες μετανάστες να συνεχίζουν καθημερινά τον επικίνδυνο διάπλου ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και τα ελληνικά νησιά, που αποτελούν είσοδο προς την ΕΕ, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες του χειμώνα.

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για τις καθυστερήσεις της καταβολής των 3 δισεκ. ευρώ. Σήμερα ακόμη, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε το θέμα παρουσία της Μογκερίνι. «Δεν το παίρνουμε προσωπικά. Αλλά ακόμη και η ελάχιστη καθυστέρηση επηρεάζει την καθημερινή ζωή των προσφύγων, την εκπαίδευση και την κατάσταση της υγείας τους», είπε ο Τσαβούσογλου.

Μιλώντας για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Τουρκία, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας κάλεσε σε άμεση κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός στην νοτιοανατολική Τουρκία», τόνισε η Μογκερίνι διευκρινίζοντας ότι η ΕΕ «καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφή τρομοκρατίας».

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος κατέστησε σαφές ότι η χώρα του σκοπεύει να συνεχίσει τις μάχες κατά των κούρδων ανταρτών.

Σχετικές ειδήσεις