ΚΟΣΜΟΣ

Έφηβος βομβιστής - καμικάζι σκόρπισε το θάνατο στη Νιγηρία

Έφηβος βομβιστής - καμικάζι σκόρπισε το θάνατο στη Νιγηρία

Πάνω από 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επίθεση ενός νεαρού βομβιστή-καμικάζι σε μια αγορά γεμάτη κόσμο στην πόλη Γκόμπι, στην πολιτεία Ανταμάουα της βορειοανατολικής Νιγηρίας, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

«Έγινε μια επίθεση βομβιστή-καμικάζι στους πάγκους με τα δημητριακά στην αγορά γύρω στο μεσημέρι», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντάμου Άχμαντ, υπεύθυνος για την ασφάλεια της αγοράς.

«Ήμουν στην αγορά όταν άκουσα μια τεράστια έκρηξη», αφηγήθηκε ο Μουστάφα Τζάλο, ένας έμπορος. «Πολλοί σπεύσαμε εκεί, όπου ανακαλύψαμε ένα μακελειό», συνέχισε, κάνοντας λόγο για νεκρούς και τραυματίες «σκορπισμένους παντού».

Η επίθεση που «πιστεύω ότι διαπράχθηκε από ένα νεαρό αγόρι, περίπου 12 ετών (...), στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους και τραυμάτισε πολλούς ακόμη», είπε ο Άχμαντ. Ο Τζάλο επιβεβαίωσε ότι μέτρησε «πάνω από 10 νεκρούς» και «πολλούς» τραυματίες.

«Η αγορά έκλεισε, οι έμποροι πήγαν στα σπίτια τους» μετά την πολυαίμακτη επίθεση, πρόσθεσε ο Άχμαντ.

Η Ανταμάουα είναι μια από τις τρεις πολιτείες που έχουν πληγεί πιο σκληρά από την εξέγερση των ισλαμιστών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ. Η εξέγερση και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 17.000 ανθρώπους κι έχουν εκτοπίσει πάνω από 2,6 εκατομμύρια άλλους στη Νιγηρία από το 2009.

Η πόλη Γκόμπι, περίπου 120 χλμ. βόρεια από τη Γιόλα, την πρωτεύουσα της πολιτείας, έχει ήδη υποστεί πολλές επιθέσεις των ισλαμιστών, ενώ είχε πέσει επανειλημμένα στα χέρια της Μπόκο Χαράμ τον Νοέμβριο του 2014.

Σήμερα, ημέρα που λειτουργεί η συγκεκριμένη αγορά, «χιλιάδες άνθρωποι από όλη την περιοχή» είχαν πάει στη Γκόμπι για να κάνουν τις αγορές τους, ανέφερε ο Άχμαντ.

Σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου πάνω από 1.650 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ενέργειες της Μπόκο Χαράμ αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι τον Μάιο του 2015.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μπουχάρι είχε συγχαρεί τον στρατό διότι «ανέσχεσε σημαντικά την εξέγερση» των ισλαμιστών, προσθέτοντας όμως ότι «απομένει να γίνει πολλή δουλειά στο πεδίο της ασφάλειας» στη Νιγηρία.

Η Μπόκο Χαράμ, πέραν των πολλών επιθέσεων που έχει εξαπολύσει στο έδαφος της Νιγηρίας από την αρχή της χρονιάς, διαπράττει επίσης τρομοκρατικές ενέργειες στο Καμερούν και στο Τσαντ, δύο γειτονικές χώρες.

Τουλάχιστον 32 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε μια τριπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι σε ένα χωριό της επαρχίας του Απώτατου Βορρά του Καμερούν, την τρίτη κατά σειρά που οι αρχές απέδωσαν στη Μπόκο Χαράμ μέσα στον Ιανουάριο.

Την Τετάρτη, η πόλη Τσιμπόκ της Νιγηρίας επλήγη από μια τριπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι η οποία στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 13 ανθρώπων.

Το Τσιμπόκ, στην πολιτεία Μπόρνο, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος της τζιχαντιστικής οργάνωσης, που είχε εξαπολύσει έφοδο σε ένα σχολείο θηλέων και είχε απαγάγει από αυτό 276 μαθήτριες τον Απρίλιο του 2014. Εκτιμάται ότι οι 219 παραμένουν στα χέρια των ισλαμιστών και εμφανίστηκαν πιο πρόσφατα σε ένα βίντεο που είχε διανείμει η Μπόκο Χαράμ τον Μάιο. Η ομαδική απαγωγή των κοριτσιών είχε προκαλέσει ένα κύμα αγανάκτησης σε διεθνές επίπεδο.

Σχετικές ειδήσεις