ΚΟΣΜΟΣ

Η ιστορική επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο στο Παρίσι (vid)

Η ιστορική επίσκεψη του Ραούλ Κάστρο στο Παρίσι (vid)

Είναι η πρώτη επίσκεψη Κουβανού ηγέτη σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα εδώ και δύο δεκαετίες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας Κουβανός ηγέτης επισκέπτεται επίσημα τη Γαλλία, από την εποχή που επικράτησε η κουβανική επανάσταση. Από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφτηκε το νησί μετά την αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Κούβας, πριν από περίπου έξι μήνες.

Κύριος στόχος της Κούβας είναι το άνοιγμα των επί δεκαετίες αγορών της με τον Κάστρο να ελπίζει σε συμφωνίες για τον τουρισμό, τις συγκοινωνίες, το εμπόριο, αλλά και τα χρέη της χώρας του προς την Γαλλία.

Η Γαλλία πρωτοστάτησε πρόσφατα στη συμφωνία για τη διαγραφή 8,5 δισεκ. δολαρίων του κουβανικού χρέους στους πιστωτές της Λέσχης του Παρισιού. Η συμφωνία επιτεύχθηκε στις 12 Δεκεμβρίου, όταν ολοκληρωνόταν η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP 21) στο Παρίσι, και ήταν ένας τρόπος για να υπογραμμιστεί η συμβολή της Αβάνας στην επιτυχία της.

Η Γαλλία θέλει να ενισχύσει την παρουσία των εταιριών της σε μια χώρα που ανοίγεται σταδιακά στην οικονομία της αγοράς με τη σύναψη συμφωνιών σήμερα στους τομείς του τουρισμού, των μεταφορών και του δίκαιου εμπορίου.

Η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, υποδέχθηκε στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, τον Πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο ενώ το απόγευμα θα παρατεθεί προς τιμή του επίσημο γεύμα στη γαλλική προεδρία.

Αύριο (02/02) θα γίνουν συναντήσεις με τους προέδρους της Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας, με τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς και τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό.

Σύμφωνα με το Μέγαρο των Ηλυσίων, η Γαλλία θέλει να επιβληθεί ως «πρώτος ευρωπαϊκός πολιτικός και οικονομικός εταίρος» της Κούβας.

Σχετικές ειδήσεις