ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Εγκρίθηκε κονδύλι 3 δισεκ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό

ΕΕ: Εγκρίθηκε κονδύλι 3 δισεκ. ευρώ στην Τουρκία για το προσφυγικό

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν χθες την παροχή της οικονομικής βοήθειας των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη.

Και οι 28 χώρες μέλη της ΕΕ υπέγραψαν την πρόταση σε Σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες μετά την άρση των ενστάσεων της Ιταλίας στο σχέδιο αυτό, το οποίο είχε εγκριθεί αρχικά τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση αυτή.

«Η Τουρκία φιλοξενεί τώρα μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες προσφύγων στον κόσμο και έχει δεσμευτεί να μειώσει σημαντικά τους αριθμούς των μεταναστών που περνούν στην ΕΕ», δήλωσε μετά την έγκριση της πρότασης ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

«Η Βοήθεια για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία θα παρασχεθεί απευθείας στους πρόσφυγες, για την παροχή παιδείας, υγειονομικών υπηρεσιών και τροφίμων. Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και η προσφορά μιας θετικής προοπτικής θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν πιο κοντά στα σπίτια τους», πρόσθεσε.

Το 1 δισεκατομμύριο θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσό από αυτό που σχεδιαζόταν αρχικά να δώσει βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα θα δοθούν από τις 28 χώρες μέλη, με τη Γερμανία να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή, με 427,5 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Η Βρετανία ακολουθεί με την παροχή φέτος 327,6 εκατομμυρίων ευρώ, η Γαλλία με 309,2 εκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία με 224,9 εκατομμύρια και η Ισπανία με 152,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βάσει της διμερούς συμφωνίας του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση της Τουρκίας δεσμεύτηκε να μειώσει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ΕΕ ευελπιστεί πως η συμφωνία αυτή θα συμβάλει να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στα κράτη-μέλη της, καθώς πέρυσι έφθασαν στην Ευρώπη πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, για να σωθούν από τους πολέμους και την ανέχεια.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων