Επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας λόγω αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος στη Νότια Κορέα

Newsroom Newsroom

Επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας λόγω αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος στη Νότια Κορέα

Η χθεσινή πυραυλική εκτόξευση της Βόρειας Κορέας, ενδέχεται να επιταχύνει την ανάπτυξη αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ασία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, αλλά και ειδικών στην αντιπυραυλική άμυνα. Μια τέτοια εξέλιξη, εκτιμάται ότι θα επιδεινώσει τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι έθεσε σε τροχιά δορυφόρο, αλλά, οι ΗΠΑ και οι συμμαχοί τους, πιστεύουν ότι πίσω από την εκτόξευση κρύβονται οι προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ για την ανάπτυξη βαλλιστικής πυραυλικής τεχνολογίας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πυραυλική εξαπόλυση πυρηνικών κεφαλών.

Η Ουάσιγκτον έσπευσε να διαβεβαιώσει τόσο τη Νότια Κορέα, όσο και την Ιαπωνία για την υλοποίηση των δεσμεύσεών της, αναφορικά με την πυραυλική (αντιβαλλιστική) τους άμυνα, αμέσως μετά τη χθεσινή εκτόξευση, η οποία ακολούθησε την πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, στις 6 Ιανουαρίου.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ανακοίνωσαν ώρες μετά τη χθεσινή εκτόξευση, την έναρξη επίσημων συνομιλιών αναφορικά με την ανάπτυξη σε κορεατικό έδαφος, του εξελιγμένου αντιβαλλιστικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense System -THAAD) το συντομότερο δυνατό.

Είναι αξιοσημείωτο ν' αναφερθεί ότι η Νότια Κορέα είχε αρνητική θέση για τη δημόσια διαβούλευση επί του θέματος αυτού, κυρίως εξαιτίας του φόβου πιθανών επιπτώσεων στο πλαίσιο των διμερών σχέσεών της με την Κίνα, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο, που βρίσκεται σε διαμάχη με την Ουάσιγκτον για την κατασκευή τεχνητών νησιών από την Κίνα, στην κυριαρχικά αμφισβητούμενη Νότια Κινεζική Θάλασσα, δεν έχασε την ευκαιρία, για να εκφράσει τη «βαθιά του ανησυχία» για την εγκατάσταση ενός αντιπυραυλικού συστήματος, το οποίου το ραντάρ, θα μπορεί να σαρώνει περιοχές, εντός της κινεζικής επικράτειας.

Η Κίνα ξεκαθάρισε τη θέση της, στη Σεούλ και στην Ουάσιγκτον, ανέφερε το υπουργείο των Εξωτερικών στο Πεκίνο.»Στην προσπάθειας προάσπισης της δικής της ασφάλειας, μία χώρα δεν πρέπει να καταπατά τα συμφέροντα ασφάλειας, άλλων χωρών» ανέφερε η Χούα Τσάνινγκ, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού ΥΠΕΞ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved