ΚΟΣΜΟΣ

Πυρά Ερντογάν κατά του ΟΗΕ για το προσφυγικό: «Μας κοροϊδεύετε;»

Πυρά Ερντογάν κατά του ΟΗΕ για το προσφυγικό: «Μας κοροϊδεύετε;»

Την αδράνεια των Ηνωμένων Εθνών στο θέμα της φιλοξενίας των Σύρων προσφύγων κατήγγειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ένα νέο κύμα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι προσπαθούν να γλιτώσουν από τις μάχες στην περιοχή του Χαλεπιού, συρρέει εδώ και πολλές ημέρες στα συροτουρκικά σύνορα.

«Εσείς του ΟΗΕ, σε τι χρησιμεύετε, αν είναι τόσο εύκολο; Εμείς (σ.σ. η Τουρκία) έχουμε υποδεχτεί 3 εκατομμύρια ανθρώπους από το Ιράκ και τη Συρία. Εσείς πόσους φιλοξενείτε; Ενοχλείστε με 300 ή 500 ανθρώπους, όμως εμείς έχουμε 3 εκατομμύρια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε τοπικούς αξιωματούχους στην Άγκυρα.

«Εσείς, τα Ηνωμένα Έθνη, δώσατε βοήθεια μόνο 450 εκατομμυρίων δολαρίων, όμως εμείς έχουμε δαπανήσει 10 δισεκατομμύρια», συνέχισε.

«Ελάτε, βοηθήστε μας. Όλα είναι εδώ (σ.σ. αυτά που έχει κάνει η Άγκυρα για τους πρόσφυγες). Εκείνοι (σ.σ. οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ) έρχονται, επιθεωρούν, αλλά συνεχίζουν να μας ζητούν ένα πλάνο, προγράμματα. Σταματήστε πια. Μας κοροϊδεύετε;» υπογράμμισε σε έντονο ύφος.

Η Τουρκία αρνείται μέχρι σήμερα να ανοίξει τα σύνορά της για τους περίπου 30.000 εκτοπισμένους από το Χαλέπι που έχουν συγκεντρωθεί στη μεθόριο και προτιμά να τους στέλνει βοήθεια εντός του συριακού εδάφους. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έτσι και ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στην Άγκυρα να τους δεχτεί στη χώρα.

Η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφός της 2,7 εκατομμύρια Σύρους και 300.000 Ιρακινούς πρόσφυγες. Η τουρκική ηγεσία καταγγέλλει συχνά την έλλειψη υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα στον χειρισμό της κρίσης αυτής.

Καταδικάζει την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε σήμερα έντονα την στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους ο ίδιος θεωρεί «τρομοκράτες», σημειώνοντας ότι με την πολιτική αυτή της Ουάσινγκτον έχει προκληθεί ένα λουτρό αίματος στην περιοχή.

«Από τότε που αρνείστε να τους χαρακτηρίσετε (ως μια τρομοκρατική οργάνωση) έχει μετατραπεί η περιοχή σε μια λίμνη αίματος», σημείωσε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στους Αμερικανούς, σε ομιλία που εκφώνησε στην Άγκυρα ενώπιον επαρχιακών αξιωματούχων.

«Είσαστε με τη δική μας μεριά ή με τις τρομοκρατικές οργανώσεις PYD (Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης) και PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν)», πρόσθεσε στην ομιλία του αυτή.

«Έι Αμερική! Δεν μπορείτε να μας αναγκάσετε να αναγνωρίσουμε το PYD ή τις YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού, πολιτοφυλακή του PYD). Τις γνωρίζουμε πολύ καλά, όπως γνωρίζουμε και το Νταές (Ισλαμικό Κράτος)», συνέχισε.
Εδώ και μήνες η στρατιωτική υποστήριξη που προσφέρουν οι ΗΠΑ στα PYD και YPG, που μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, προκαλεί εντάσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Άγκυρας.

Η Τουρκία θεωρεί τα δύο αυτά κινήματα «τρομοκρατικές» οργανώσεις που συνδέονται στενά με το PKK.
Χθες ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζον Μπας εκλήθη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις που έκανε την προηγούμενη ημέρα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος είπε ότι το PYD δεν είναι ένα "τρομοκρατικό" κίνημα.

Μετά τις δηλώσεις αυτές, ο Ερντογάν ρωτήθηκε σήμερα για άλλη μια φορά όσον αφορά τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ.
«Δεν καταλαβαίνω. Αυτοί (οι Αμερικανοί) μένουν σιωπηλοί όταν το επαναλαμβάνουμε (ότι το PYD είναι μια τρομοκρατική οργάνωση) και πίσω από την πλάτη μας λένε 'δεν τους θεωρούμε ως τέτοια», σημείωσε ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας.
Η τουρκική κυβέρνηση φοβάται ότι η αμερικανική στρατιωτική υποστήριξη θα επιτρέψει στους Κούρδους της Συρίας, οι οποίοι ελέγχουν ήδη ένα μεγάλο μέρος στο βόρειο άκρο της Συρίας κατά μήκος της μεθορίου με την Τουρκία, να επεκτείνουν κι άλλο την επιρροή τους.

Σχετικές ειδήσεις