ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: «Αμερικανικά τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν το νοσοκομείο των ΓΧΣ» - Έκκληση ΗΠΑ για κλιμάκωση

Συρία: «Αμερικανικά τα αεροσκάφη που βομβάρδισαν το νοσοκομείο των ΓΧΣ» - Έκκληση ΗΠΑ για κλιμάκωση

Αμερικανικά και όχι ρωσικά ήταν τα μαχητικά αεροσκάφη που βομβάρδισαν ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Χαντιγέ, μια κοινότητα στα νότια της Μάαρετ αλ Νούμαν, υποστήριξε ο πρεσβευτής της Συρίας στη Μόσχα, μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Rossiya 24.

«Το νοσοκομείο καταστράφηκε από την αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Η ρωσική Πολεμική Αεροπορία δεν έχει καμία σχέση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σύρος διπλωμάτης Ριάντ Χαντάντ.

Ο πρεσβευτής σημείωσε επίσης ότι η Δαμασκός ελπίζει πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα ξαναρχίσουν στις 25 Φεβρουαρίου.

Κατηγόρησε όμως ταυτόχρονα την Τουρκία ότι επεμβαίνει στη χώρα του, στηρίζοντας τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Την ίδια ώρα, από τη Γενεύη, η υπουργός Υγείας της Ρωσίας Βερόνικα Σκβορτσόβα επανέλαβε ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στοχεύουν υποδομές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ η ίδια δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει ότι ρωσικά αεροσκάφη έπληξαν πολίτες στην επαρχία Ιντλίμπ.

«Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε κάτι τέτοιο από τις δυνάμεις μας. Αυτό είναι αντίθετο με την ιδεολογία μας», είπε η υπουργός.

Η Ουάσιγκτον προτρέπει τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση»

Στο μεταξύ, η αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε τη Ρωσία και την Τουρκία να αποφύγουν κάθε είδους κλιμάκωση στη συριακή κρίση, ενώ η Μόσχα και η Άγκυρα χρησιμοποιούν ολοένα και πιο οξείς τόνους αναφορικά με τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις στην χώρα που σπαράσσεται από τον πόλεμο.

«Είναι πολύ σημαντικό οι Ρώσοι και οι Τούρκοι να συνομιλήσουν απευθείας και να λάβουν μέτρα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση», επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε μία πολύ άβολη θέση σε ό,τι αφορά στην κρίση της Συρίας. Κι αυτό διότι είναι ναι μεν σύμμαχος της Άγκυρας στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ωστόσο υποστηρίζει τους Κούρδους της Συρίας, τους οποίους βομβαρδίζουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είναι επίσης κατ’ αρχήν εταίροι της Ρωσίας στο πλαίσιο της διπλωματικής διαδικασίας με στόχο την επίτευξη μιας λύσης στην κρίση. Ωστόσο ζητούν εδώ και 10 ημέρες από τους Ρώσους να τερματίσουν τα αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο τμήμα της Συρίας με τα οποία προσφέρουν στήριξη στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σχετικές ειδήσεις