ΚΟΣΜΟΣ

Σομαλία: Ο πρώην υπουργός Άμυνας σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας

Σομαλία: Ο πρώην υπουργός Άμυνας σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας

Ένας πρώην υπουργός Άμυνας της Σομαλίας σκοτώθηκε τη Δευτέρα (15/2) στο Μογκαντίσου όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του, ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς η πρωτεύουσα της χώρας έχει γίνει το τελευταίο διάστημα θέατρο πολλών επιθέσεων.

Για την επίθεση, η οποία διαπράχθηκε στον τομέα K4, μια συνοικία στο κέντρο του Μογκαντίσου, ανέλαβε την ευθύνη η ισλαμιστική οργάνωση Σεμπάμπ, η οποία συνδέεται με την αλ Κάιντα.

Ο Μουχίντιν Μοχάμεντ, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Άμυνας το 2008, σκοτώθηκε μετά την πυροδότηση «ενός εκρηκτικού μηχανισμού που είχε τοποθετηθεί κάτω από το κάθισμα του οδηγού του αυτοκινήτου», διευκρίνισε ο Ιμπραήμ Μοχάμεντ, ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας πως άλλο ένα πρόσωπο τραυματίστηκε από την έκρηξη.

Οι μαχητές της Σεμπάμπ συνεχίζουν να μάχονται εναντίον της αδύναμης σομαλικής κυβέρνησης, την οποία υποστηρίζει μια δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης, η AMISOM, που διαθέτει 22.000 άνδρες.

Αντιμέτωποι με την ισχύ και την μεγαλύτερη δύναμη πυρός της AMISOM, οι ισλαμιστές εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου τον Αύγουστο του 2011 και έκτοτε έχουν απολέσει το μεγαλύτερο μέρος των πόλεων που αποτελούν τα προπύργιά τους. Πλέον αποφεύγουν τις μάχες εκ του συστάδην και καταφεύγουν όλο και περισσότερο σε ανορθόδοξο πόλεμο, αντάρτικες επιθέσεις, βομβιστικές επιθέσεις κι επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι.

Όμως συνεχίζουν να ελέγχουν πολλές αγροτικές περιοχές και παραμένουν η πιο σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ίδιας της Σομαλίας και των γειτονικών κρατών, κυρίως της Κένυας, όπου έχουν διαπράξει δεκάδες επιθέσεις με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 400 άνθρωποι από το 2013.

Ο Μοχάμεντ ήταν σύμβουλος του προέδρου της σομαλικής Βουλής.

Ο Σέιχ Αμπντιάσις Αμπού Μούσαμπ, εκπρόσωπος της Σεμπάμπ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις της, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς: «Εμείς βρισκόμαστε πίσω από αυτόν τον φόνο».

Εξάλλου, οι Σεμπάμπ υποστήριξαν ότι περιήλθαν στην κατοχή τους τα συντρίμμια ενός μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (UAV) που συνετρίβη σε έναν ορεινό όγκο στο νότιο τμήμα της χώρας, σε μια περιοχή κοντά στα σύνορα με την Κένυα και την Αιθιοπία, που ελέγχεται από τους ισλαμιστές μαχητές.

Πολλά ηγετικά στελέχη των Σεμπάμπ έχουν σκοτωθεί σε πλήγματα UAV των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ από το 2011.

Σχετικές ειδήσεις