ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία «παγώνουν» την παραγωγή πετρελαίου

Σαουδική Αραβία και Ρωσία «παγώνουν» την παραγωγή πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, που αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες χώρες παραγωγής αργού (μπρεντ) πετρελαίου, συμφώνησαν σε πάγωμα της παραγωγής, κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Κατάρ.

Το πάγωμα της παραγωγής στα επίπεδα του Ιανουαρίου, δεν πρόκειται να επηρεάσει την κατανάλωση, καθώς τα αποθέματα επαρκούν για την ικανοποίηση της ζήτησης, σύμφωνα με δήλωση του Σαουδάραβα υπουργού Πετρελαίου Ali Al-Naimi, κατά τη διάρκεια συνομιλιών με το Ρώσο υπουργό Ενέργειας, Alexander Novak, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι μεγαλύτεροι παγκοσμίως εξαγωγείς πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, συμφώνησαν σήμερα να παγώσουν την παραγωγή για να αντιμετωπίσουν τον κορεσμό της διεθνούς αγοράς, αλλά δήλωσαν ότι η συμφωνία εξαρτάται και από τους άλλους παραγωγούς, καθώς το Ιράν απουσίαζε από τη συνάντηση.

Οι υπουργοί Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, της Ρωσίας, του Κατάρ και της Βενεζουέλας επισκέφθηκαν την Ντόχα για μια συνάντηση που δεν ήταν γνωστή –με τις συζητήσεις να διεξάγονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων μηνών– σχετικά με την ανάληψη κοινής δράσης προκειμένου να βοηθήσουν τις τιμές να ανακάμψουν από τα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας τουλάχιστον δεκαετίας.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Εουλόχιο Ντελ Πίνο, δήλωσε πως την Τετάρτη θα υπάρξουν νέες συνομιλίες με το Ιράν και το Ιράκ.

Οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν νωρίτερα στα 35,55 δολάρια το βαρέλι, αλλά στη συνέχεια μετρίασαν τα κέρδη τους υποχωρώντας κάτω από τα 34 δολάρια καθώς εξασθένησαν οι προσδοκίες για άμεση συμφωνία.

Το Ιράν έχει δεσμευθεί να αυξήσει σημαντικά την προσφορά του αργού τον επόμενο μήνα καθώς προσπαθεί να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς που έχασε μετά από χρόνια διεθνών κυρώσεων, οι οποίες ήρθησαν τον Ιανουάριο.

Η συνάντηση στη Ντόχα έγινε ύστερα από τουλάχιστον 18 μήνες πτώσης των τιμών του πετρελαίου, με την τιμή του αργού να υποχωρεί κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και τουλάχιστον 10 χρόνια.

Εντός του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για το πώς θα ενισχυθούν οι τιμές, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters ο Νιγηριανός υπουργός Πετρελαίου Εμάνουελ Ίμπε Κατσίκου.

crude world

Σχετικές ειδήσεις