ΚΟΣΜΟΣ

Περισσότερα από 4.000 τα κρούσματα του ιού Ζίκα στην Βραζιλία

Περισσότερα από 4.000 τα κρούσματα του ιού Ζίκα στην Βραζιλία

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανέφερε σήμερα 4.443 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας, καταγράφοντας μια αύξηση από την περασμένη εβδομάδα που είχε ανακοινώσει 4.314, καθώς η νοτιοαμερικανική αυτή χώρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα του ιού Ζίκα που συνδέεται μ' αυτή τη σπάνια συγγενή βλάβη.

Από το σύνολο των κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν σήμερα, 508 κρούσματα μικροκεφαλίας έχουν επιβεβαιωθεί, ενώ 3.953 ερευνώνται, ανακοίνωσαν οι βραζιλιανές αρχές.

Το υπουργείο ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι 41 από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μικροκεφαλίας συνδέονται με μόλυνση από τον ιό Ζίκα. Σήμερα δεν επικαιροποίησε τον αριθμό αυτό.

Ο ιός Ζίκα έχει πλέον επεκταθεί σε περισσότερες από 30 χώρες και έχει οδηγήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να κηρύξει παγκοσμίως κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Σχέδιο 56 εκατ. δολαρίων για την καταπολέμηση του ιού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε σήμερα ότι χρειάζονται 56 εκατομμύρια δολάρια προκειμένου να καταπολεμηθεί ο ιός Ζίκα μέχρι τον Ιούνιο, περιλαμβανομένης και της εσπευσμένης κατασκευής εμβολίων και της διαγνωστικής.

Το ποσό αυτό, που περιλαμβάνει 25 εκατομμύρια δολάρια για τον ίδιο τον ΠΟΥ, θα χρησιμοποιηθούν επίσης για τον έλεγχο του ιού, που μεταδίδεται από τα κουνούπια, έχει τώρα εξαπλωθεί σε 39 χώρες και έχει συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες στη Βραζιλια, καθώς και σε ερευνητικές μελέτες.

"Οι ερευνητικές μελέτες χρειάζονται έτσι ώστε να αποτιμήσουμε: 1) την παρουσία του ιού Ζίκα στο σπέρμα και σε άλλα σωματικά υγρά, περιλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με την εγκυμοσύνη και 2) την πιθανή μετάδοσή του μέσω της σεξουαλικής επαφής και από τη μητέρα στο έμβρυο", αναφέρει το Πλαίσιο Στρατηγικής Ανταπόκρισης και Σχέδιο Κοινής Επιχείρησης του ΠΟΥ", που εκδόθηκε στη Γενεύη.

Σχετικές ειδήσεις