ΚΟΣΜΟΣ

Ημερήσιο «πλαφόν» προσφύγων από την Αυστρία

Ημερήσιο «πλαφόν» προσφύγων από την Αυστρία

Οι αριθμοί των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στο έδαφος της Αυστρίας διαμέσου της κυριότερης οδού, από τη Σλοβενία, παρουσίασαν μεγάλες διακυμάνσεις τον περασμένο χρόνο.

Προσφυγικό «πλαφόν» θέτει η Αυστρία, η οποία θα επιτρέπει σε όχι παραπάνω από 80 πρόσφυγες να αιτούνται άσυλο, ενώ 3.200 πρόσφυγες που αναζητούν προστασία από «γειτονική χώρα» -μία αναφορά στη Γερμανία- θα μπορούν να εισέρχονται σε ημερήσια βάση στη χώρα, δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

Οι αριθμοί των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στο έδαφος της Αυστρίας διαμέσου της κυριότερης οδού, από τη Σλοβενία, παρουσίασαν μεγάλες διακυμάνσεις τον περασμένο χρόνο, από 14.000 την ημέρα ως και τους περίπου 1.000 που αψηφούν το χειμωνιάτικο κρύο και φθάνουν στην αυστριακή επικράτεια την τρέχουσα περίοδο.

«Είναι σημαντικό κάθε χώρα επί της Βαλκανικής οδού να αναλάβει δράση, να εφαρμόσει περιοριστικά μέτρα», ανέφερε η Μικλ-Λάιτνερ στην ανακοίνωσή της.

«Δεν μπορεί να αποκλειστεί», το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγάλες «καθυστερήσεις στη σλοβένικη πλευρά» των συνόρων, πρόσθεσε.

Τον Ιανουάριο, η Βιέννη είχε ανακοινώσει ότι θα δεχθεί 37.500 αιτούντες άσυλο το 2016. Συνολικά έως το 2019 η Αυστρία δηλώνει ότι θα δεχθεί 127.500 πρόσφυγες.

Περίπου το 90% των προσφύγων και των μεταναστών που φθάνουν στην Αυστρία, πολλοί από τους οποίους έχουν φύγει από εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή, απλά διέρχονται από αυτή προς τη Γερμανία και άλλες χώρες, σύμφωνα με τις αυστριακές αρχές.

Νωρίτερα την Τετάρτη, η Αυστρία είχε ανακοίνωση την ενίσχυση των συνοριακών περασμάτων και τους ελέγχους «χωρίς κενά» στα σύνορα με τον νότο.

Μάλιστα, ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν προέβλεψε πως «σύντομα θα κάνει το ίδιο και η Γερμανία».

Σχετικές ειδήσεις