ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: Στον ορίζοντα… η κυβερνητική συνεργασία των Podemos με τους σοσιαλιστές

Ισπανία: Στον ορίζοντα… η κυβερνητική συνεργασία των Podemos με τους σοσιαλιστές

Το κόμμα Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς ήρε την Πέμπτη (18/2) τους όρους που είχε θέσει για να διαπραγματευθεί με το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού των κομμάτων της αριστεράς.

Έως τώρα ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Podemos, απαιτούσε να ταχθούν ανοικτά οι σοσιαλιστές εναντίον μιας συμμαχίας με το φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos και ζητούσε μια συνάντηση τετ-α-τετ με τον αρχηγό του PSOE Πέδρο Σάντσεθ μάλλον, παρά συνομιλίες ανάμεσα σε ομάδες διαπραγματευτών.

Ο επικεφαλής του μικρού κόμματος οικολόγων και κομμουνιστών IzquierdaUnida (IU, Ενωμένη Αριστερά) Αλμπέρτο Γκαρθόν πρότεινε "να συνεδριάσουν οι ομάδες διαπραγμάτευσης για τη μελλοντική προοδευτική κυβέρνηση αυτής της χώρας, οι ομάδες διαπραγμάτευσης του Podemos, της IzquierdaUnida, του Συμβιβασμού (Compromis, περιφερειακό κόμμα της Βαλένθια) και του PSOE”, εξήγησε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου.

"Αυτό μου φαίνεται λογική ιδέα", δήλωσε. "Η ιδέα είναι καλή και είπα ναι ... Είμαστε διαθέσιμοι οι ομάδες μας να συναντηθούν και να συνομιλήσουν".

Ο επικεφαλής του Podemos δήλωσε επίσης πως ο κίνδυνος να δει το PSOE να συμμαχεί με το Ciudadanos δεν υφίσταται πλέον, καθώς το φιλελεύθερο κόμμα απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπει στην κυβέρνηση. "Το πολύ θα απόσχουν" υπέρ του PSOE, υπογράμμισε ο Ιγκλέσιας.

Ο ίδιος δεν εγκατέλειψε ωστόσο ανοικτά άλλες απαιτήσεις, κυρίως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, κάτι που είναι απαράδεκτο για το PSOE.

Σχετικές ειδήσεις