ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Σε ισχύ το πλαφόν στους μετανάστες

Αυστρία: Σε ισχύ το πλαφόν στους μετανάστες

Οι ημερήσιες ποσοστώσεις εισόδoυ μεταναστών στο αυστριακό έδαφος, που ανακοινώθηκαν προχθές από τη Βιένη, τέθηκαν σήμερα σε ισχύ όπως προβλεπόταν, ένα μέτρο ουσιαστικά εικονικό σε αυτό το στάδιο, καθώς η μεταναστευτική ροή έχει σταματήσει στο σημείο αυτό λόγω κακοκαιρίας.

Από τις 07.00 ώρα Γκρίνουιτς (09.00 ώρα Ελλάδας), η Αυστρία δεν δέχεται περισσότερους από 80 αιτούντες άσυλο ημερησίως, καθώς και 3.200 μετανάστες σε καθεστώς τράνζιτ. Όλοι πρέπει να παρουσιάζονται στο φυλάκιο του Σπίλφελντ, στα αυστρο-σλοβενικά σύνορα.

Ωστόσο, "ουδείς μετανάστης έχει φθάσει στο αυστριακό έδαφος από χθες (Πέμπτη) στις 11.00 ώρα Γκρίνουιτς λόγω της κακοκαιρίας", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φριτς Γκρούντνιγκ, εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.
Η αυστριακή κυβέρνηση δηλώνει "ικανοποιημένη" με το μέτρο αυτό και ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εφαρμόσει ακόμη ισχυρότερους περιορισμούς στο μέλλον. Η υπουργός Εσωτερικών της Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ δήλωσε "πολύ ευτυχής με την απόφασή μας στην οποία θα παραμείνουμε προσηλωμένοι. Θα χρειαστεί να μειώσουμε περαιτέρω αυτά τα ημερήσια ανώτατα όρια", τόνισε στους δημοσιογράφους.
Η Αυστρία πάντως, ο τελευταίος σταθμός στο δρόμο για τη Γερμανία για τους χιλιάδες μετανάστες που έχουν καταφύγει στην Ευρώπη, εμφανίζεται απτόητη σήμερα παρά τις αντιδράσεις των ευρωπαίων εταίρων της. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε χθες αγανάκτηση για τη απόφαση αυτή και ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι το ανώτατο όριο στις αιτήσεις ασύλου παραβιάζει το ευρωπαϊκό και διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Η απόφαση για την επιβολή ημερήσιου ανώτατου ορίου στην είσοδο αιτούντων άσυλο και μεταναστών σε καθεστώς τράνζιτ που ανακοινώθηκε την παραμονή της συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, εξελήφθη από τους ευρωπαίους εταίρους ως υπονόμευση της γερμανικής πρόσκλησης για κοινή ευρωπαϊκή λύση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης σε συνεργασία με την Τουρκία.
Η Βιένη αιτιολόγησε την επιβολή του ημερήσιου ανώτατου ορίου εισδοχής αιτούντων άσυλο από την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανακόψει σε διαρκή βάση τη μεταναστευτική ροή και να συμφωνήσει σε έναν μόνιμο μηχανισμό κατανομής, που πρότεινε η Γερμανία.
Η Αυστρία, που ενίσχυσε τους ελέγχους της σε δώδεκα συνοριακά φυλάκια με τη Σλοβενία και την Ιταλία, εκτιμά ότι δεν θα μπορεί να δεχτεί περισσότερους από 37.500 νέους αιτούντες άσυλο φέτος, μετά την καταγραφή 90.000 αιτήσεων πέρυσι, ποσοστό που αντιστοιχεί σε πάνω από το 1% του πληθυσμού αυτής της μικρής χώρας των 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Γερμανία: Σκεπτικισμό για το ημερήσιο όριο εισδοχής μεταναστών που επέβαλε η Αυστρία

Η Γερμανία δήλωσε σήμερα πως βλέπει τα αυστριακό σχέδια για τη θέσπιση ανώτατου ημερήσιου ορίου στον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα με σκεπτικισμό και άφησε να εννοηθεί ότι τα μέτρα μπορεί να παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.
"Το βλέπουμε με κάποιο σκεπτικισμό, δεν μπορώ να το αρνηθώ αυτό, αλλά θέλουμε να δούμε πώς θα δουλέψει στην πράξη. Θα παρακολουθούμε", είπε ο Τομπίας Πλάτε, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέντευξη Τύπου.
"Όπως γνωρίζετε, άλλοι έχουν ρωτήσει, αν τα όρια εφαρμοστούν όπως έχουν ανακοινωθεί, κατά πόσον θα είναι σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο", πρόσθεσε.