ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Αντιδράσεις της κυβέρνησης για την επίθεση σε λεωφορείο μεταναστών (vid)

Γερμανία: Αντιδράσεις της κυβέρνησης για την επίθεση σε λεωφορείο μεταναστών (vid)

Η Γερμανία, που δέχτηκε 1,1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015, αντιμετωπίζει από το καλοκαίρι αύξηση των επιθέσεων από ακροδεξιές οργανώσεις.

Η γερμανική κυβέρνηση κατήγγειλε σήμερα τη «δειλία» των διαδηλωτών που επιτέθηκαν σε λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες στη Σαξονία, περιοχή της πρώην Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας και προπύργιο του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida.

«Πρέπει να πω εκ μέρους της καγκελαρίας και όλης της κυβέρνησης ότι αυτό που σημειώθηκε στο Κλάουνιτς είναι ιδιαίτερα επονείδιστο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ.

«Σε ποιο σημείο πρέπει να είναι κανείς αναίσθητος και δειλός ώστε να μπαίνει μπροστά από ένα λεωφορείο που μεταφέρει πρόσφυγες και να διαμαρτύρεται, να ουρλιάζει για να φοβίσει τους ανθρώπους που κάθονται μέσα σε αυτό, ανάμεσα στους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά», υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ ζητώντας μια «ξεκάθαρη απάντηση από τις κρατικές δυνάμεις και την πλειονότητα των πολιτών».

Το βράδυ της Πέμπτης (18/02) πλήθος διαδηλωτών κατά των μεταναστών περικύκλωσε λεωφορείο που μετέφερε 20 αιτούντες άσυλο στη νέα τους εστία στο Κλάουνιτς και φώναζε εχθρικά συνθήματα.

Η επέμβαση των δυνάμεων της τάξης επικρίθηκε επίσης, καθώς αυτές απομάκρυναν ατάκτως τους πρόσφυγες.

Ο διευθυντής αυτού του κέντρου υποδοχής, ο οποίος είχε αποκαλυφθεί από τα μέσα ενημέρωσης ότι ανήκει στο λαϊκιστικό κόμμα AfD, αποπέμφθηκε από τη θέση του σήμερα το πρωί. «Λάβαμε την απόφαση αυτή για να τον προστατεύσουμε» και λόγω της «εθνικής συζήτησης» για το πρόσωπό του, ανακοίνωσε ο Ματίας Νταμ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Σαξονίας, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

Συγκλονίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα, κάτοικοι πήγαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (21/02) να χειροκροτήσουν στο Μπάουτζεν, επίσης στη Σαξονία, την πυρκαγιά σε κέντρο που επρόκειτο από τον Μάρτιο να φιλοξενήσει μετανάστες.

Η Γερμανία, που δέχτηκε 1,1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο το 2015, αντιμετωπίζει από το καλοκαίρι αύξηση των επιθέσεων από ακροδεξιές οργανώσεις και μεγάλη αύξηση στις δημοσκοπήσεις του λαϊκιστικού αντιμεταναστευτικού κόμματος AFD.

Σχετικές ειδήσεις