ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκε μυθικό ποτάμι που «βράζει» μέχρι θανάτου τα θύματά του! (videos+photos)

Ανακαλύφθηκε μυθικό ποτάμι που «βράζει» μέχρι θανάτου τα θύματά του! (videos+photos)

Το μυστηριώδες κουβάρι ενός ποταμιού με… βραστό νερό που ανακαλύφθηκε στην καρδιά του Αμαζονίου, ξετύλιξε ένας γεωφυσικός, ο οποίος κάνει λόγο για θαύμα της φύσης, το οποίο ωστόσο απειλείται με εξαφάνιση.

Γιατί πώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι τα νερά του ποταμού βράζουν (κάτι που απαιτεί τεράστια ποσότητα γεωθερμίας παρά το μικρό μέγεθός του), ενώ δεν βρίσκεται κοντά σε ενεργά ηφαίστεια;

potami9

Ο Ruzo, ο οποίος είδε με τα ίδια του τα μάτια το θρυλικό ποτάμι Mayantuyacu να βράζει, είχε ακούσει γι΄ αυτό από τον πατέρα του, όταν εκείνος τού αφηγήθηκε πώς οι Ισπανοί κονκισταδόρες σκότωσαν τον τελευταίο αυτοκράτορα των Ίνκας. Σύμφωνα με το θρύλο, μετά το φόνο, ο Ισπανός κατακτητής κατευθύνθηκε στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου αναζητώντας χρυσό, ωστόσο όταν επέστρεψε, μίλησε για μια τρομακτική εμπειρία που έζησε εμπλέκοντας δηλητηριασμένο νερό, ανθρωποφάγα φίδια, αλλά και έναν ποταμό που ο βυθός του βράζει!

Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο Ruzo άκουσε ξανά για τον ποταμό όταν η θεία του, του εκμυστηρεύτηκε πως τον είχε επισκεφθεί.

Ως διδακτορικός φοιτητής στη γεωφυσική ήθελε ωστόσο να ανακαλύψει ο ίδιος την αλήθεια για το τρομακτικό ποτάμι.

«Άρχισα να ρωτώ "μπορεί να υπάρχει ποταμός που βράζει;"», αφηγήθηκε ο Ruzo στο Ted Talk, προσθέτοντας: «Ρώτησα συναδέλφους από πανεπιστήμια, την κυβέρνηση, εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου και μετάλλων. Η απάντηση ήταν ομόφωνα όχι. Και είναι λογικό, γιατί ποταμοί που βράζουν υπάρχουν, αλλά γενικά συνδέονται με ηφαίστεια. Χρειάζεται μια ισχυρή πηγή θερμότητας για να υπάρξει τόσο μεγάλη γεωθερμική εκδήλωση.

Αλλά η θεία μου μού είπε: "Όχι Andrés, έχω πάει εκεί, έχω κολυμπήσει σε αυτό το ποτάμι"».

potami2

Παρά τις επιφυλάξεις του, ο Ruzo ταξίδεψε, με οδηγό τη θεία του, στη ζούγκλα του Αμαζονίου, όπου ανακάλυψε, μακριά από ηφαιστειακό κέντρο, έναν ποταμό έξι μιλίων που έβραζε όντως στην ιερή γεωθερμική ιαματική τοποθεσία των Asháninka στο Mayantuyacu.

«Το μέγιστο πλάτος του είναι 25 μέτρα και το βάθος του φτάνει τα 6 μέτρα. Το νερό είναι αρκετά ζεστό, ενώ σε ορισμένα σημεία βράζει πραγματικά», τόνισε ο Ruzo, συμπληρώνοντας:

«Αν έβαζα το χέρι μου στο νερό θα πάθαινα εγκαύματα τρίτου βαθμού σε δευτερόλεπτο, αν έπεφτα μέσα εύκολα θα με σκότωνε»…

potami3

Όσο για το πού οφείλεται το μοναδικό αυτό φαινόμενο;

Εξηγεί: «Όπως το αίμα τρέχει στις φλέβες και τις αρτηρίες μας, έτσι η Γη έχει ζεστό νερό να τρέχει μέσα στις χαραμάδες και τα ανοίγματά της. Όταν αυτές οι αρτηρίες φτάνουν στη επιφάνεια, έχουμε εκδηλώσεις γεωθερμίας, θερμές πηγές, ατμίδες και στην περίπτωσή μας, τον ποταμό που βράζει»…

Τμήματα μάλιστα του ποταμού είναι τόσο ζεστά που όποιο ζώο πέσει κατά λάθος μέσα βράζει μέχρι θανάτου.

potami7

«Είδα πολλά είδη ζώων να πέφτουν μέσα και ήταν σοκαριστικό. Ο τρόπος ήταν ο ίδιος. Άρχιζαν να βράζουν και τελικά έχαναν τις δυνάμεις τους και πέθαιναν», αποκαλύπτει ο Ruzo, ο οποίος κυκλοφόρησε και σχετικό βιβλίο με τίτλο: «Τhe Boiling River: Adventure and Discovery in the Amazon».

Πλέον καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσει το ποτάμι, καθώς το δάσος που το περιβάλλει έχει καταστραφεί από την υλοτομία, όπως και όλη η γύρω περιοχή…

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων