Τυνησία: «Μάχες» διαδηλωτών - αστυνομικών σε τζαμί

Ένα τζαμί στο οποίο είχαν οχυρωθεί δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην...

Ένα τζαμί στο οποίο είχαν οχυρωθεί δεκάδες διαδηλωτές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Τύνιδα για να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία, πολιόρκησαν την Παρασκευή Τυνήσιοι αστυνομικοί.

Το γεγονός αυτό κατήγγειλε ο ηγέτης του κόμματος Αλ-Ματζντ, Αμπντελουάχαμπ Ελ-Χένι, ο οποίος ήταν αντικαθεστωτικός επί κυβέρνησης του πρώην προέδρου Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι και έζησε 20 χρόνια εξόριστος στο Παρίσι .

O  Ελ-Χένι, ειδικότερα,  είπε: «Οι αστυνομικοί μπήκαν μέσα στο τζαμί όπου οι διαδηλωτές συνέχιζαν τη διαμαρτυρία τους και τους επιτέθηκαν. Είναι μια ειρηνική διαμαρτυρία και δεν χρειαζόταν τόση βία».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι  σκοπεύει να καταθέσει αγωγή κατά του υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ Εσίντ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών της Τυνησίας  σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι  οι δυνάμεις της τάξης παρενέβησαν «για να διαλύσουν μια ομάδα ανθρώπων οι οποίοι έριχναν πέτρες προς την πλατεία της Κάσμπα (σ.σ. όπου έχει την έδρα της η κυβέρνηση), κατέστρεψαν αυτοκίνητα και τραυμάτισαν πολίτες».

Σημειώνεται, ότι η  καθιστική διαμαρτυρία είχε οργανωθεί μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης με πολλά και διαφορετικά αιτήματα, όπως να παραιτηθούν οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, να καταδικαστούν όσοι προέβησαν σε βιαιοπραγίες κατά τη διάρκεια της επανάστασης και  να υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Οι πρώτοι διαδηλωτές, που  έφτασαν το πρωί από την επαρχία και συγκεντρώθηκαν στην Κάσμπα,  διαλύθηκαν πολύ γρήγορα από τα δακρυγόνα που έριξαν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες θωρακισμένα οχήματα έκλεισαν όλες τις εισόδους προς την πλατεία, ενώ αστυνομικοί και στρατιώτες σχημάτισαν ένα αδιαπέραστο τείχος για να αποτρέψουν όσους θα επιχειρούσαν να διαδηλώσουν στην περιοχή.