ΚΟΣΜΟΣ

Εντός της ημέρας κατατίθεται το σχέδιο για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο (vid)

Εντός της ημέρας κατατίθεται το σχέδιο για το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντάναμο (vid)

Το αμερικανικό Πεντάγωνο αναμένεται να υποβάλει στο Κογκρέσο εντός της ημέρας το πολυαναμενόμενο σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το κλείσιμο της φυλακής στην αμερικανική ναυτική βάση του Κόλπου του Γκουαντάναμο, το οποίο πάντως θεωρείται βέβαιο πως θα αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση.

Ο Ομπάμα, η δέσμευση του οποίου να κλείσει η φυλακή χρονολογείται ήδη από την έναρξη της προεδρίας του το 2009, θέλει να εκπληρώσει την υπόσχεσή του πριν εγκαταλείψει τον Λευκό Οίκο, τον Ιανουάριο του 2017.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, λοχαγός Τζεφ Ντέιβις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να τηρήσει την προθεσμία, η οποία λήγει σήμερα, για την υποβολή του σχεδίου στο Κογκρέσο για το κλείσιμο της φυλακής, όπου κρατούνται σήμερα 91 πρόσωπα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η καταληκτική προθεσμία είναι αύριο (σ.σ. σήμερα Τρίτη) και σκοπεύουμε να την τηρήσουμε», δήλωσε ο Ντέιβις κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων χθες.

«Σκοπεύουμε να το υποβάλουμε λίαν συντόμως», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το σχέδιο προβλέπει τη μεταγωγή των κρατουμένων στις πατρίδες τους ή τρίτες χώρες που τους αποδέχονται και η μεταφορά των υπολοίπων σε αμερικανικό έδαφος, σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Το Πεντάγωνο έστειλε ομάδες του σε επιλεγμένες φυλακές, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλες για την υποδοχή κρατουμένων από το Γκουαντάναμο, κυρίως μια ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Φλόρενς του Κολοράντο, μια στρατιωτική φυλακή στο Φορτ Λέβενγουορθ του Κάνσας και μια φυλακή του Πολεμικού Ναυτικού στο Τσάρλστον, στη Νότια Καρολίνα.

Στη φυλακή της Φλόρενς βρίσκονται ήδη κρατούμενοι όπως ο Ράμζι Γιούσεφ, ο φερόμενος ως εγκέφαλος των πρώτων επιθέσεων στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, το 1993, ο Ζακαρία Μουσάουι, ο Γάλλος υπήκοος που έχει καταδικαστεί για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά και ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βοστόνη, το 2013.

Ακόμη, το σχέδιο προβλέπει επιτάχυνση της διαδικασίας για να κριθεί εάν κι άλλοι κρατούμενοι μπορούν να προστεθούν στους 34, η αποφυλάκιση των οποίων έχει εγκριθεί, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των προσώπων που θα χρειαστεί να μεταχθούν στο έδαφος των ΗΠΑ.

Το σχέδιο που πρόκειται να υποβληθεί στο Κογκρέσο συμπεριλαμβάνει μια εκτίμηση για το κόστος του κλεισίματος της φυλακής και της αναβάθμισης αυτών στο αμερικάνικο έδαφος που θα υποδεχθούν τους κρατούμενους από το Γκουαντάναμο, σύμφωνα με πηγή ενήμερη για το περιεχόμενό του. Ο Λευκός Οίκος είχε απορρίψει πέρσι προηγούμενη πρόταση του Πενταγώνου, κρίνοντας ότι ήταν υπερβολικά δαπανηρή, και την ανέπεμψε στο υπουργείο Άμυνας ζητώντας να τροποποιηθεί.

Οι Ρεπουμπλικάνοι αλλά και αρκετοί Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αντιτίθενται στη μεταγωγή κρατουμένων από το Γκουαντάναμο στο έδαφος των ΗΠΑ, κάτι το οποίο απαγορεύεται ούτως ή άλλως διά νόμου σήμερα.

Η Ρεπουμπλικάνα γερουσιάστρια Κέλι Άγιοτ έκρινε σε ανακοίνωσή της που διανεμήθηκε στον Τύπο χθες ότι η κυβέρνηση Ομπάμα αρνείται να «δώσει εξηγήσεις στον αμερικανικό λαό για τις τρομοκρατικές δραστηριότητες και διασυνδέσεις των κρατουμένων που παραμένουν» στη φυλακή του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Η γερουσιάστρια, μέλος της Επιτροπής Ένοπλων Δυνάμεων του Κογκρέσου, διεμήνυσε ότι «θα συνεχίσει να πολεμάει» εναντίον του σχεδίου του Ομπάμα, το οποίο «θα κάνει τους Αμερικανούς λιγότερο ασφαλείς».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ κάλεσε από την πλευρά του τους κοινοβουλευτικούς να εξετάσουν το σχέδιο «με ανοικτό μυαλό», αν και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσον θα συμβεί κάτι τέτοιο.