ΚΟΣΜΟΣ

Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Το ΙΚ απειλεί τον μεγάλο μουφτή της χώρας

Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Το ΙΚ απειλεί τον μεγάλο μουφτή της χώρας

Ο θρησκευτικός ηγέτης των μουσουλμάνων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο Χουσέιν Καβάζοβιτς, ο οποίος το τελευταίο διάστημα κατήγγειλε συστηματικά τους εξτρεμιστές ισλαμιστές, ζήτησε σήμερα από τις τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση, μετά τη μετάδοση ενός βίντεο στο οποίο ένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους απειλεί η ζωή του.

«Η ισλαμική κοινότητα της Βοσνίας αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα αυτές τις απειλές (...) εναντίον των μουσουλμάνων (της χώρας) και του μεγάλου μουφτή Χουσέιν Καβάζοβιτς» ανέφερε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το γραφείο του. «Ελπίζουμε ότι οι κρατικοί θεσμοί θα αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό», πρόσθεσε.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης στη Βοσνία μετέδωσαν ένα βίντεο στο οποίο ένας άνδρας που στέκεται μπροστά σε ένα λάβαρο του ΙΚ απειλεί ότι θα «σφαγιάσει» τον Καβάζοβιτς σε μια πλατεία του Σαράγεβο και, μιλώντας στα βοσνιακά, δηλώνει ότι «οι μουτζαχεντίν θα έρθουν στη Βοσνία». Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση FTV, πρόκειται για τον Αμίρ Σελίμοβιτς, Βόσνιο υπήκοο, ο οποίος έφυγε από τη χώρα το 2014 για να ενταχθεί στο ΙΚ στη Συρία.

Ο υπουργός Ασφαλείας της Βοσνίας, Ντράγκαν Μέκτιτς, διαβεβαίωσε ότι οι αρχές παρακολουθούν στενά την υπόθεση. «Θα ενισχύσουμε τα μέτρα ασφαλείας του μεγάλου μουφτή ο οποίος αντιμετωπίζει μια σοβαρή απειλή», είπε στους δημοσιογράφους.

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου 2015, ο Καβάζοβιτς κατήγγειλε πολλές φορές τους εξτρεμιστές και τη ριζοσπαστικοποίηση των μουσουλμάνων της Βοσνίας που αποτελούν περίπου το 40% του πληθυσμού της χώρας. Πέντε ημέρες μετά τις επιθέσεις του Παρισού, ένας ντόπιος ισλαμιστής σκότωσε δύο Βόσνιους στρατιωτικούς στο Σαράγεβο.
Σύμφωνα με τις αρχές, από τους περίπου 200 Βόσνιους που είχαν ενταχθεί στο ΙΚ στη Συρία ή στο Ιράκ, τουλάχιστον οι 26 έχουν σκοτωθεί και άλλοι 50 έχουν επιστρέψει ήδη στη χώρα τους. Οι βοσνιακές αρχές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης, μέσω της Ιντερπόλ, σε βάρος 67 προσώπων που πιστεύεται ότι είναι μέλη ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων στη Συρία και το Ιράκ.

Σχετικές ειδήσεις