ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: O OHE ελπίζει στην εκεχειρία - Λαβρόφ: Δεν υπάρχει plan b

Συρία: O OHE ελπίζει στην εκεχειρία - Λαβρόφ: Δεν υπάρχει plan b

«Οι δυνάμεις μας θα τηρήσουν την παύση των εχθροπραξιών στην περίπτωση εφαρμογής της συμφωνίας διατηρώντας το δικαίωμα της αυτοάμυνας», ανέφεραν οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS)

Οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας ανακοίνωσαν πως θα τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το Σάββατο, διατηρώντας το δικαίωμα να «ανταποδώσουν» σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους.

«Εμείς, οι Μονάδες Προστασίας του κουρδικού Λαού (YPG), αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη διαδικασία της παύσης των εχθροπραξιών που ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία και θα την τηρήσουμε, διατηρώντας το δικαίωμα να ανταποδώσουμε αν δεχθούμε επίθεση», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο των YPG Ρεντούρ Τζελίλ στη σελίδα του στο Facebook.

«Οι δυνάμεις μας θα τηρήσουν την παύση των εχθροπραξιών στην περίπτωση εφαρμογής της συμφωνίας διατηρώντας το δικαίωμα της αυτοάμυνας», ανέφεραν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν από την πλευρά τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), ένας συνασπισμός του οποίου ηγούνται οι YPG αλλά στον οποίο συμμετέχουν και άραβες μαχητές.

Σε μία άλλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα πως η διαδικασία για την εκεχειρία στη Συρία έχει ξεκινήσει παρά τις προσπάθειες ορισμένων αξιωματούχων των ΗΠΑ, όπως ανέφερε, να τη σαμποτάρουν.

Δεν υπάρχει, και δεν θα υπάρξει, «σχέδιο Β'» για τη συμφωνία εκεχειρίας στη Συρία, δήλωσε από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Εξάλλου, ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής μιας ανθρωπιστικής δύναμης κρούσης, δήλωσε πως η σχεδιαζόμενη παύση των εχθροπραξιών στη Συρία από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής (ώρα Ελλάδας) αναμένεται να σώσει τον άμαχο πληθυσμό από την «άβυσσο».

Οι μεγάλες και οι περιφερειακές δυνάμεις θα πρέπει να ασκήσουν την επιρροή τους στα εμπόλεμα μέρη προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των αυτοκινητοπομπών βοήθειας του ΟΗΕ στους 480.000 ανθρώπους που ζουν σε πολιορκημένες πόλεις, δήλωσε ο Έγκελαντ στους δημοσιογράφους μετά την τρίτη συνάντηση της ομάδας κρούσης στη Γενεύη αυτό τον μήνα.

«Θα πρέπει να καλύψουμε τις τελικές περιοχές στον κατάλογο των πολιορκημένων περιοχών, οι περισσότερες από αυτές βρίσκονται στις περιοχές που λέγονται ανατολική Γούτα. Και θα στείλουμε αυτοκινητοπομπές τις ερχόμενες ημέρες σε αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Έγκελαντ στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος σε μια περιοχή κοντά στη Δαμασκό.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ακόμη ότι θέλει να εξασφαλίσει την πρόσβαση των αυτοκινητοπομπών στην περιοχή του Χαλεπιού και στην περιοχή της Χομς.

«Όλες μας οι ελπίδες είναι πως η παύση των εχθροπραξιών θα κάνει πιο δυνατή την πρόσβαση την ερχόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.
Έπειτα από πέντε χρόνια πολέμου, ο άμαχος πληθυσμός της Συρίας δεν μπορεί να υποφέρει άλλο, είπε ο Έγκελαντ.

Ωστόσο η ρίψη τροφίμων, χθες, από αέρος σε 200.000 ανθρώπους στην πολιορκημένη πόλη της ανατολικής Συρίας Ντέιρ αλ-Ζορ, η οποία πολιορκείται από το Ισλαμικό Κράτος, είχε προβλήματα, είπε ο Έγκελαντ.

Από τις 21 παλέτες που ρίφθηκαν με αλεξίπτωτο, τέσσερις καταστράφηκαν, επτά έπεσαν σε περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση, ενώ δέκα παραμένει άγνωστο πού έχουν πέσει, δήλωσε η Μπετίνα Λούσχερ, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Διατροφικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP).


Σχετικές ειδήσεις