ΚΟΣΜΟΣ

Σκληρή στάση από τα Σκόπια – Επιτρέπουν να περάσουν πρόσφυγες από εμπόλεμες πόλεις μόνο

Σκληρή στάση από τα Σκόπια – Επιτρέπουν να περάσουν πρόσφυγες από εμπόλεμες πόλεις μόνο

Σφίγγουν το …ζωνάρι οι Σκοπιανοί, οι οποίοι πλέον επιτρέπουν τη διέλευση προσφύγων από τα σύνορα με κριτήριο αν προέρχονται από εμπόλεμο μέρος συγκεκριμένων χωρών και αποκλείουν άλλου που έρχονται απο την ίδια χώρα, αλλά από περιοχή όπου δεν πλήττεται από συρράξεις.

ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ – ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ!

Σύμφωνα με το Associated Press, οι αρχές των Σκοπίων μπορεί να δώσουν το «πράσινο φως» σε πρόσφυγες από το Χαλέπι για παράδειγμα, αλλά όχι σε άλλους από τη Δαμασκό!

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται τη μαρτυρία αξιωματούχων της ΕΛ.ΑΣ, η νέα αυτή «πρωτοβουλία» των Σκοπίων έχει στόχο την περαιτέρω μείωση των προσφυγικών ροών.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σκοπιανοί έκλεισαν τα σύνορα για αρκετές ημέρες, εγκλωβίζοντας χιλιάδες πρόσφυγες στην Ειδομένη. Από τις 6 του πρωί του Σαββάτου 5/3 μέχρι και τις 6 το πρωί της Κυριακής 6/3 διέσχισαν τα ελληνοσκοπιανά σύνορα μόλις 240 άτομα.

Την ίδια στιγμή, η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρει ότι ο βαλκανικός δρόμος των προσφύγων Δυτικών Βαλκανίων» θα κλείσει άμεσα!

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα -ο συντάκτης του οποίου υποστηρίζει ότι έχει δει το προσχέδιο της τελικής ανακοίνωσης της Συνόδου που θα γίνει την Δευτέρα (07/03/2016)- μετά το κλείσιμο των συνόρων, θα δοθεί ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα για όσους πρόσφυγες και μετανάστες εγκλωβιστούν στη χώρα μας.

«Στην Ελλάδα θα δοθεί η μέγιστη βοήθεια σε αυτή τη δύσκολη στιγμή με γρήγορη κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη», υποστηρίζεται πως αναφέρει το έγγραφο.

Σε ό,τι αφορά στην Τουρκία, το προσχέδιο περιλαμβάνει συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία για όσους μετανάστες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για λήψη ασύλου.

Σημαντικό είναι, σύμφωνα πάντα με όσα υποστηρίζει η Der Standard, ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία η άμεση συμμετοχή της στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Αιγαίο!

Σχετικές ειδήσεις