ΚΟΣΜΟΣ

Κωνσταντινούπολη: «Γιόρτασαν» την Ημέρα της Γυναίκας με πλαστικές σφαίρες (pics)

Κωνσταντινούπολη: «Γιόρτασαν» την Ημέρα της Γυναίκας με πλαστικές σφαίρες (pics)

Η τουρκική αστυνομία έθεσε σήμερα υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα τουλάχιστον μία γυναίκα και έκανε χρήση σφαιρών από καουτσούκ για να διαλύσει ένα πλήθος εκατοντάδων διαδηλωτών, που είχαν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε μια προσπάθεια να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας.

Η ομάδα, η οποία συγκεντρώθηκε δύο ημέρες πριν από τους επίσημους εορτασμούς για την Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου ώστε να προσελκύσει περισσότερο κόσμο επειδή είναι Κυριακή, είχε αψηφήσει την απαγόρευση της πορείας από τον κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος ματαίωσε τη φετινή συγκέντρωση επικαλούμενος λόγους ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές και οι διαδηλώτριες επιδίωκαν να τραβήξουν την προσοχή στα θέματα των γυναικών στην Τουρκία, η οποία κατατάσσεται 77η μεταξύ 138 χωρών βάσει του δείκτη ισότητας των φύλων που χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).

Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συχνά επικρίσεις για τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα των γυναικών, καθώς και για την αποτυχία της να μειώσει τα υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών και για τη χαμηλή συμμετοχή τους στο εργατικό δυναμικό.

Επεισόδια οικογενειακής βίας είναι 10 φορές πιθανότερο να συμβούν στην Τουρκία, η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, απ' ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Εκατοντάδες γυναίκες γέμισαν την πλατεία στη συνοικία Καντίκιοϊ της ασιατικής πλευράς της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας μωβ πανό, το σύμβολο ενός κινήματος που επικεντρώνεται στα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα των γυναικών.

Αστυνομικοί με πολιτικά άρχισαν να απωθούν σπρώχνοντας τα μέλη της ομάδας και πολλές γυναίκες διέφυγαν από την πλατεία όταν οι δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον του πλήθους.

«Ανέκαθεν λέγαμε ότι δε θα φύγουμε ποτέ από τους δρόμους για τη διαδήλωση της 8ης Μαρτίου και δεν θα φύγουμε. Ούτε η αστυνομία ούτε η κυβέρνηση μπορούν να μας σταματήσουν», είπε στο Ρόιτερς η διαδηλώτρια Γκουρίς Οζέν πριν από την επέμβαση της αστυνομίας.

«Βλέπεις τη δύναμη των γυναικών. Είμαστε εδώ παρά τα εμπόδια και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα μας».

Συμπλοκές σημειώθηκαν επίσης στη διάρκεια διαδηλώσεων στην Άγκυρα, όπου δεκάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους.

Η Τουρκία έχει περιορίσει σημαντικά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι τα τελευταία χρόνια, δίνοντας στην αστυνομία ευρύτερες εξουσίες για να θέτουν υπό κράτηση διαδηλωτές και στα δικαστήρια περισσότερη εξουσία για να ασκούν διώξεις εναντίον τους.

Δείτε τις φωτογραφίες στη gallery του Newsbomb.gr

Ρoή Ειδήσεων