ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής - Telegraph: Η ΕΕ θα πουλήσει την ψυχή της για μια συμφωνία με την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής - Telegraph: Η ΕΕ θα πουλήσει την ψυχή της για μια συμφωνία με την Τουρκία

Με ένα εκτενές ρεπορτάζ για την προσφυγική κρίση και τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, η βρετανική εφημερίδα «Telegraph» γράφει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πουλήσει την ψυχή της για συμφωνία με την Τουρκία περί άμεσης και ευρείας κλίμακας μετεγκατάστασης προσφύγων».

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να πιέσουν τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου να σταματήσει τις επικίνδυνες διελεύσεις παράτυπων μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά και ταυτόχρονα να αποδεχτεί τη μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα.

TELEGRAPH1

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες την Κυριακή αναφέρει ότι «οι παράνομες ροές μεταναστών κατά μήκος του διαδρόμου των δυτικών Βαλκανίων τελειώνουν. Αυτός ο δρόμος είναι τώρα κλειστός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα σταθεί δίπλα στην Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη στιγμή και θα κάνει το καλύτερό της προκειμένου να τη βοηθήσει να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει προκληθεί ως συνέπεια αυτής της εξέλιξης».

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι «μέχρι στιγμής το σχέδιο μετεγκατάστασης προσφύγων έχει αποτύχει καθώς έχουν μετακινηθεί μόλις λίγες εκατοντάδες ενώ ο στόχος έκανε λόγο για 160.000».

Την ίδια στιγμή, τα Σκόπια έχουν ζητήσει ήδη από τα κράτη-μέλη της ΕΕ ενίσχυση σε επίπεδο εξοπλισμού, για να ενισχύσουν τα μέτρα φύλαξης των συνόρων με ένα νέο φράχτη μήκους 300 χιλιομέτρων.