ΚΟΣΜΟΣ

Κάσπερ: Ανακαλύφθηκε χταπόδι… φάντασμα (video)

Κάσπερ: Ανακαλύφθηκε χταπόδι… φάντασμα (video)

Ένα μικρό ημιδιαφανές χταπόδι, το οποίο ονομάστηκε Κάσπερ εξαιτίας της ομοιότητάς του με το διάσημο φαντασματάκι των κινουμένων σχεδίων, ανακαλύφθηκε σε μεγάλο βάθος (ρεκόρ για το είδος) και κατά τύχη, σε μια εξερευνητική γεωλογική κατάδυση στα ανοικτά της Χαβάης.

«Ενώ το (τηλεκατευθυνόμενο βαθυσκάφος) ROV περνούσε από μια επίπεδη βραχώδη περιοχή καλυμμένη με ιζήματα σε βάθος 4.290 μέτρων, συνάντησε ένα αξιοσημείωτο μικρό χταπόδι που είχε τοποθετηθεί πάνω σ' έναν επίπεδο βράχο», ανέφερε ο δρ. Μάικλ Βεκιόνε, ένας από τους υπευθύνους της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA).

«Η εμφάνιση του ζώου αυτού διέφερε από οτιδήποτε υπάρχει στα χρονικά που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα και πρόκειται για το μεγαλύτερο βάθος στο οποίο έχει βρεθεί ποτέ κεφαλόποδο του είδους αυτού», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Το ζώο παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια αποστολής βορειοανατολικά του νησιού Νέκερ από το πλοίο Okeanos Explorer που χρηματοδοτείται από το 2008 με ομοσπονδιακά κεφάλαια για να οργώνει τον πλανήτη και να εξερευνά τη γεωλογία και τη θαλάσσια ζωή.

Χαρακτηρίζεται από μια σειρά βεντούζες σε κάθε πλοκάμι, αντί για τις δύο που έχουν γενικά τα χταπόδια, ενώ είναι «ιδιαίτερα εξαιρετικό, επειδή δεν διαθέτει χρωστικά κύτταρα, που αποκαλούνται χρωματοφόρα και είναι χαρακτηριστικά των κεφαλόποδων. Επίσης δεν φαίνεται πολύ μυώδες», συνέχισε η NOAA.

«Αυτό του δίνει μια όψη φαντάσματος», προσθέτει η υπηρεσία, αναφερόμενη στην επονομασία Κάσπερ που του δόθηκε ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καταλήγει: «Είναι σχεδόν σίγουρα ένα είδος που δεν έχει ταυτοποιηθεί ποτέ και μπορεί να μην ανήκει σε μια γνωστή οικογένεια».

Σχετικές ειδήσεις