ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Οι Κούρδοι καταγγέλουν βομβαρδισμό με χημικά

Συρία: Οι Κούρδοι καταγγέλουν βομβαρδισμό με χημικά

Οι μαχητές των YPG συγκρούονται με τους αντάρτες εδώ και εβδομάδες στο Χαλέπι και τη γύρω περιοχή

Η συριακή, κουρδική πολιτοφυλακή Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) κατηγόρησε τους Ισλαμιστές και άλλες οργανώσεις ανταρτών που μάχονται τις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι βομβάρδισαν με χημικά μια συνοικία στο βόρειο Χαλέπι, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους.

Οι μαχητές των YPG συγκρούονται με τους αντάρτες εδώ και εβδομάδες στο Χαλέπι και τη γύρω περιοχή. Πολλοί αντάρτες θεωρούν ότι οι YPG είναι σύμμαχοι του Άσαντ, κάτι που οι Κούρδοι διαψεύδουν κατηγορηματικά. Η κουρδική οργάνωση συνεργάζεται τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με τη Ρωσία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση των YPG υποστηρίζεται ότι οι αντάρτες που δρουν από περιοχές του Χαλεπιού οι οποίες ελέγχονται από τη συριακή αντιπολίτευση έπληξαν το Σέιχ Μακσούντ με «χημικές ουσίες κίτρινου χρώματος, που πιστεύεται ότι ήταν φώσφορος» γύρω στις 15.00, τοπική ώρα.

Σε επιστολή της κουρδικής οργάνωσης προς την ομάδα επιτήρησης της εκεχειρίας στη Συρία αναφέρεται επίσης ότι η επίθεση προήλθε από διάφορες ομάδες της συριακής αντιπολίτευσης, όπως την ισλαμιστική οργάνωση Αχράρ αλ Σαμ και τις μετριοπαθέστερες Ομάδα του Λεβάντε, Λίουα 13 και Νουρ αλ Ντιν αλ Ζίνκι.

Περίπου 16 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν την Κυριακή (06/03) όταν οι αντάρτες εκτόξευσαν δεκάδες ρουκέτες στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με κουρδικές πηγές.

Αφότου ενεπλάκη η Ρωσία στον πόλεμο της Συρίας, οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους έχουν ανακαταλάβει τα εδάφη που έχασαν πέρσι σε πολλές περιοχές της δυτικής Συρίας, συμπεριλαμβανομένης και της επαρχίας του Χαλεπιού.

Διπλωμάτες και αναλυτές αναφέρουν ότι οι μαχητές των YPG εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι αντάρτες έχουν επικεντρωθεί στην απόκρουση των κυβερνητικών δυνάμεων για να αποκόψουν τον αυτοκινητόδρομο στον οποίο δεσπόζει το Σέιχ Μακσούντ. Οι αντάρτες χρησιμοποιούν αυτόν τον αυτοκινητόδρομο για τις μετακινήσεις τους από και προς το Χαλέπι.

Οι αντάρτες ισχυρίζονται εξάλλου ότι τις τελευταίες εβδομάδες Κούρδοι ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις στο Σέιχ Μακσούντ, απ' όπου πυροβολούν και σκοτώνουν αμάχους, σε μια επιχείρηση σε συντονισμό με τον συριακό στρατό για να περικυκλώσει τις συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από την αντιπολίτευση. Οι Κούρδοι διαψεύδουν αυτήν την κατηγορία.

Σχετικές ειδήσεις