ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Μπάκιγχαμ: Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν παίρνει θέση υπέρ του Brexit

Οργή Μπάκιγχαμ: Η βασίλισσα Ελισάβετ δεν παίρνει θέση υπέρ του Brexit

«Η βασίλισσα υποστηρίζει το Brexit», αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της η Sun

Το Μπάκιγχαμ διέψευσε κατηγορηματικά το σημερινό πρωτοσέλιδο της Sun, σύμφωνα με την οποία η βασίλισσα Ελισάβετ τάσσεται υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

«Η βασίλισσα διατηρεί την ουδέτερη στάση της σε πολιτικό επίπεδο, όπως συμβαίνει εδώ και 63 χρόνια. Δεν σχολιάζουμε εσφαλμένες φημολογίες που στηρίζονται σε ανώνυμες πηγές. Το δημοψήφισμα είναι υπόθεση του βρετανικού λαού ο οποίος θα αποφασίσει στις 23 Ιουνίου για το μέλλον της χώρας», δήλωσε εκπρόσωπος των Ανακτόρων.

«Η βασίλισσα υποστηρίζει το Brexit», αναφέρει στο σημερινό πρωτοσέλιδό της η Sun, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Βρετανία, λέγοντας ότι αποκαλύπτει μια «εκρηκτική αποκλειστικότητα». Η ταμπλόιντ γράφει ότι στηρίχθηκε σε δύο πηγές.

Η πρώτη είναι ανώνυμη και αναφέρεται σε μια συζήτηση που είχε η βασίλισσα με μια ομάδα βουλευτών «πριν από μερικά χρόνια σε μια δεξίωση στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ». «Δεν καταλαβαίνω την Ευρώπη», φέρεται ότι είχε πει η βασίλισσα σε έναν από τους κοινοβουλευτικούς.

Η δεύτερη πηγή δεν είναι άλλη από τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ. Σύμφωνα με την Sun, η βασίλισσα φέρεται ότι είπε στον πρώην ηγέτη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, έναν πεπεισμένο ευρωπαϊστή, ότι η ΕΕ πηγαίνει «προς την κακή κατεύθυνση». Αυτό ήταν το 2011.

Πριν ακόμη διαψεύσει το δημοσίευμα το Μπάκιγχαμ, ο Νικ Κλεγκ χαρακτήρισε «ανοησίες» τις πληροφορίες της Sun.

Την ίδια ώρα ο πρώην υπουργός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Έντουαρντ Ντέιβι φάνηκε πολύ επιφυλακτικός. «Η βασίλισσα ξέρει πολύ καλά ότι μια έξοδος από την ΕΕ θα ήταν το καλύτερο μέσο για να καταστραφεί το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς η Σκωτία θα ψήφιζε στη συνέχεια υπέρ της ανεξαρτησίας της», δήλωσε στο BBC.

Η βολιδοσκόπηση των απόψεων της βασίλισσας, η οποία βάσει του θεσμικού της ρόλου πρέπει να τηρεί ουδέτερη και αμερόληπτη στάση, συνιστά μια από τις αγαπημένες πρακτικές των βρετανικών μέσων ενημέρωσης.