ΚΟΣΜΟΣ

Ανθρώπινη φρίκη δίχως τέλος: Αντί μισθού «πληρώνουν» τους στρατιώτες με το δικαίωμα να βιάζουν

Ανθρώπινη φρίκη δίχως τέλος: Αντί μισθού «πληρώνουν» τους στρατιώτες με το δικαίωμα να βιάζουν

Η κυβέρνηση του Νότιου Σουδάν επιτρέπει στους στρατιώτες της να βιάζουν γυναίκες αντί μισθού, όπως καταγγέλλει η Διεύθυνση Δικαιωμάτων του ΟΗΕ την Παρασκευή (11/3), χαρακτηρίζοντας τη κατάσταση στη χώρα ως «μία από τις πιο φρικτές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο».

«Η ομάδα αξιολόγησης έλαβε σοβαρές πληροφορίες ότι οι ένοπλες πολιτοφυλακές που πραγματοποιούν επιθέσεις μαζί με τον SPLA (νότιο σουδανικό στρατό) διαπράττουν παραβιάσεις στο πλαίσιο συμφωνίας ‘κάνετε ό, τι θέλετε και πάρετε ό, τι μπορείτε’», αναφέρεται σε έγγραφη καταγγελία του γραφείου δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι από τους στρατιώτες εισβάλουν σε χωριά, κλέβουν κοπάδια ζώων και προσωπικά αντικείμενα, βιάζουν και απαγάγουν γυναίκες και κορίτσια ως μορφή πληρωμής», προσθέτει η έκθεση.

Στη σχετική έκθεση, το αρμόδιο γραφείο περιγράφει μια οδυνηρή εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, όπου στρατιώτες καίνε ζωντανά ακόμη και παιδιά που ανήκουν σε οικογένειες που υποστηρίζουν την αντιπολίτευση, στοιβάζουν δεκάδες ανθρώπους σε εμπορικά κοντέινερ προκειμένου να πεθάνουν από ασφυξία, τους κρεμάνε από δέντρα ή τους τεμαχίζουν με μεγάλα μαχαίρια.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid Ra'ad Al Hussein προειδοποίησε ότι οι βιασμοί στη χώρα χρησιμοποιούνται συστηματικά ως «πολεμικό όπλο και όργανο διασποράς τρόμου».

Μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2015, ο ΟΗΕ διαπίστωσε ότι περισσότεροι από 1.300 βιασμοί καταγράφηκαν στο Νότιο Σουδάν. Ακόμα και γυναίκες σε καταυλισμούς υπό την προστασία του ΟΗΕ κινδύνευσαν όταν βγήκαν εκτός για να προμηθευτούν τρόφιμα ή καυσόξυλα, πολλές εκ των οποίων στη συνέχεια βιάσθηκαν ή απήχθησαν ως «σεξουαλικές σκλάβες» για μαχητές σε στρατώνες.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση του Νοτίου Σουδάν από το Σουδάν το 2011, ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος και μαζί του ένας κύκλος βασανιστηρίων και μαζικών δολοφονιών σε μια χώρα που μαστίζεται ήδη από τη φτώχεια.

Σχετικές ειδήσεις