Στο βρετανικό κοινοβούλιο οι τηλεφωνικές υποκλοπές

Μία κοινοβουλευτική επιτροπή θα ζητήσει σήμερα εξηγήσεις από τον μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ...

Στο βρετανικό κοινοβούλιο μεταφέρεται το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Μία κοινοβουλευτική επιτροπή θα ζητήσει σήμερα εξηγήσεις από τον μεγιστάνα του Τύπου Ρούπερτ Μέρντοκ, ενώ αύριο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θα τοποθετηθεί για την υπόθεση ενώπιον των βουλευτών.

Ο 80χρονος πατριάρχης του Τύπου έχει κληθεί ενώπιον των δέκα βουλευτών της επιτροπής μέσων ενημέρωσης της Βουλής των Κοινοτήτων μαζί με τον γιο του Τζέιμς και την προστατευόμενή του, ξεπεσμένη πλέον "βασίλισσα των ταμπλόιντ", Ρεμπέκα Μπρουκς.

Οι Μέρντοκ είχαν αρχικά αρνηθεί την πρόσκληση, πριν αλλάξουν γνώμη μπροστά στις διαστάσεις που πήρε στο μεταξύ το σκάνδαλο.

"Τα δύο τελευταία σκαλπ" ήταν ο τίτλος που χρησιμοποίησε η Daily Telegraph για να περιγράψει τις παραιτήσεις του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Πολ Στίβενσον και ενός από τους βοηθούς του, του Τζον Γέιτς. Ο πρώτος παραιτήθηκε την Κυριακή εξαιτίας των κατηγοριών για σχέσεις με τον όμιλο NewsCorp. Ο δεύτερος τον μιμήθηκε χθες, όταν κατηγορήθηκε ότι "έθαψε" το 2009 την έρευνα για τις τηλεφωνικές υποκλοπές της News of the World.

Από την Πρετόρια όπου βρισκόταν σε προγραμματισμένη επίσκεψη, ο Ντέιβιντ Κάμερον αναγκάσθηκε να δικαιολογηθεί, την ώρα που στο Λονδίνο ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Εντ Μίλιμπαντ διατύπωνε τις αμφιβολίες για τις ικανότητες του βρετανού πρωθυπουργού να ηγείται της χώρας.

Υπό την πίεση του σκανδάλου ο Ντέιβιντ Κάμερον παρέτεινε για μία ημέρα την κοινοβουλευτική περίοδο για να δώσει εξηγήσεις στο βρετανικό κοινοβούλιο και να δώσει απαντήσεις.

Ο Ρούπερτ Μέρντοκ και η Ρεμπέκα Μπρουκς μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει ότι αγνοούσαν τις διαστάσεις των υποκλοπών, την ευθύνη για τις οποίες επιρρίπτουν σε έναν ανεξάρτητο ρεπόρτερ και έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής μέσων ενημέρωσης Τζον Ουίτιντέιλ υποσχέθηκε μία ακροαματική διαδικασία που θα αποφύγει το "λιντσάρισμα", αλλά που θα φθάσει "σε βάθος".

Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί σημείο καμπής για τον αυστραλιανής καταγωγής μεγιστάνα του Τύπου, ο οποίος επαίρεται ότι έχει επηρεάσει την εκλογή των περισσοτέρων βρετανών πρωθυπουργών από τη δεκαετία του '70. "Για πολύ καιρό θεωρούσε ότι μπορούσε να χρησιμοποιεί τις εφημερίδες του για να επιβραβεύει ή να τιμωρεί, αλλά πλέον δεν έχει αυτήν την ισχύ", δηλώνει τώρα ο βιογράφος του Μάικλ Γουλφ.

Σε διάστημα 15 ημερών ο Μέρντοκ έκλεισε την News of the World, εγκατέλειψε το σχέδιό του για την εξαγορά του δορυφορικού δικτύου BSkyB έπειτα από το βέτο που προέβαλε το σύνολο των πολιτικών κομμάτων και θυσίασε δύο από τους υπαρχηγούς του.

Ως συνέπεια, ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβάθμισης της NewsCorp.

Η Ρεμπέκα Μπρουκς παραιτήθηκε την Παρασκευή από τη διεύθυνση της News International, του βρετανικού τμήματος της διαπλανητικής αυτοκρατορίας του Μέρντοκ. Έπειτα από τη σύλληψή της την Κυριακή, αρνείται τις κατηγορίες για διαφθορά αστυνομικών και υποκλοπές, οι οποίες επισύρουν ποινές φυλάκισης.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης της ακρόασης ενώπιον της επιτροπής μέσων ενημέρωσης της βρετανικής βουλής το 2003, είχε δηλώσει: "Εχουμε πληρώσει την αστυνομία για πληροφορίες κατά το παρελθόν", πριν το ανασκευάσει.