ΚΟΣΜΟΣ

«Κοινωνική έκρηξη» κατά της Προέδρου Ρουσέφ και του προκατόχου της, Λούλα

«Κοινωνική έκρηξη» κατά της Προέδρου Ρουσέφ και του προκατόχου της, Λούλα

Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε αρκετές πόλεις της Βραζιλίας χθες, μετά την απόφαση της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, να διορίσει τον προκάτοχο της, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα στη θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησης.

Η κίνηση αυτή, εκτιμάται ότι προστατεύει τον πρώην πρόεδρο από το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης.

Στην πρωτεύουσα, Μπραζίλια, η αστυνομία επιτέθηκε με σπρέι πιπεριού προκειμένου να διαλύσει διαδήλωση 5.000 ατόμων έξω από το προεδρικό μέγαρο, αλλά και το κτίριο του Κογκρέσου. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό και ζητούσαν την παραίτηση της προέδρου, αλλά και τη σύλληψη του Λούλα.

Χιλιάδες άλλοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Σάο Πάολο, το οικονομικό κέντρο της Βραζιλίας, μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις της Κυριακής, με τη συμμετοχή άνω του ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών, που ζητούσαν την παραίτηση της Ρουσέφ.

Με την οικονομία της χώρας να βυθίζεται στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών, η λαϊκή οργή κατά της προέδρου Ρουσέφ πυροδοτείται από τη δικαστική έρευνα γύρω από τις δραστηριότητες της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας Petrobras, που «αγγίζει» πρόσωπα του προσωπικού περιβάλλοντος της.