ΚΟΣΜΟΣ

Αποφυλακίστηκε ο αδελφός του ηγέτη της Αλ Κάιντα

Αποφυλακίστηκε ο αδελφός του ηγέτη της Αλ Κάιντα

Ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές τον Αύγουστο του 2013, την εποχή που ήταν σε εξέλιξη οι μεγάλες επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων

Ελεύθερος αφέθηκε σήμερα ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι, ο αδελφός του ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, σε βάρος του οποίου διεξάγεται έρευνα επειδή φέρεται ότι απεύθυνε έκκληση για τη σύσταση μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Ο Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι συνελήφθη από τις αιγυπτιακές αρχές τον Αύγουστο του 2013, την εποχή που ήταν σε εξέλιξη οι μεγάλες επιχειρήσεις της αστυνομίας εναντίον των Αδελφών Μουσουλμάνων, έναν μήνα αφότου ο στρατός ανέτρεψε και συνέλαβε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Στην πρώτη δίκη του ο Ζαουάχρι και άλλοι 60 συγκατηγορούμενοί του δικάστηκαν με την κατηγορία της ίδρυσης μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα», η οποία προετοίμαζε επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και της χριστιανικής κοινότητας της Αιγύπτου.

Τον Οκτώβριο του 2015 δέκα από τους κατηγορούμενους καταδικάστηκαν σε θάνατο, αλλά ο Ζαουάχρι αθωώθηκε. Ο δικαστής ζήτησε όμως από την εισαγγελία τη διεξαγωγή έρευνας για τις δηλώσεις που έκανε ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της δίκης του, καθώς «έδινε την αίσθηση ότι προωθούσε την ιδέα της συγκρότησης μιας άλλης τρομοκρατικής οργάνωσης».

Στις 23 Φεβρουαρίου φέτος δικαστήριο διέταξε την απελευθέρωση του Μοχάμεντ αλ Ζαουάχρι. «Ο πατέρας μου αποφυλακίστηκε, έφτασε στο σπίτι νωρίς σήμερα το πρωί» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο γιος του, Άμπντελ Ραχμάν. Ένας αξιωματικός της αστυνομίας επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.

Στα τέλη του 2013 οι αιγυπτιακές αρχές χαρακτήρισαν «τρομοκρατική οργάνωση» τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ανέλαβε την ηγεσία της Αλ Κάιντα το 2011, μετά τον θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν σε μια επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο βόρειο Πακιστάν. Σήμερα είναι ένας από τους πλέον καταζητούμενους ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Σχετικές ειδήσεις