ΚΟΣΜΟΣ

Ταυτοποιήθηκε συνεργός των τρομοκρατών που αιματοκύλησαν το Παρίσι (pic)

Ταυτοποιήθηκε συνεργός των τρομοκρατών που αιματοκύλησαν το Παρίσι (pic)

Ένας από τους συνεργούς των ενόπλων που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, αναγνωρίστηκε από τις αρχές ως ο 24χρονος Λαασράουι Νατζίμ

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολένς συναντάται την Δευτέρα (21/03) στις Βρυξέλλες με τους βέλγους ομολόγους του προκειμένου να συζητήσουν για την έρευνα που διεξάγεται για τις επιθέσεις στο Παρίσι, η οποία σημείωσε νέα πρόοδο με την ταυτοποίηση ενός συνεργού, τρεις ημέρες μετά τη σύλληψη του βασικού υπόπτου Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δέχεται στο προεδρικό μέγαρο τις ενώσεις που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο 130 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων.

Ενώ στο Βέλγιο οι αποκαλύψεις του Μολένς μετά τις πρώτες ανακρίσεις του Αμπντεσλάμ -επρόκειτο «να ανατιναχθεί στο Σταντ ντε Φρανς το βράδυ των επιθέσεων και υπαναχώρησε»- εξόργισαν τον δικηγόρο του 26χρονου Γάλλου, ο εισαγγελέας του Παρισιού έφτασε το πρωί στις Βρυξέλλες.

Ο μοναδικός ύποπτος που μετείχε στις επιθέσεις και συνελήφθη ζωντανός συνεργάζεται με τους ερευνητές της αστυνομίας και «αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι», δήλωσε σήμερα ο δικηγόρος του.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Γιαν Γιάμπον δήλωσε ότι η χώρα είναι σε κατάσταση συναγερμού για πιθανή επίθεση αντιποίνων. «Ξέρουμε ότι όταν σπάμε έναν πυρήνα, μπορεί να ωθήσουμε άλλους σε δράση», δήλωσε στο βελγικό δημόσιο ραδιόφωνο.

Μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ, η έρευνα σημείωσε νέα πρόοδο σήμερα.

Ένας από τους συνεργούς των ενόπλων που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι, γνωστός με το ψεύτικο όνομα Σουφιάν Καγιάλ, αναγνωρίστηκε από τις αρχές ως ο 24χρονος Λαασράουι Νατζίμ, ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου.

pi

«Η έρευνα απέδειξε ότι ο επονομαζόμενος Σουφιάν Καγιάλ είναι ο Λαασράουι Νατζίμ, γεννημένος στις 18 Μαΐου 1991. Έφυγε στη Συρία τον Φεβρουάριο του 2013», δηλώνει η εισαγγελία χωρίς να διευκρινίζει την εθνικότητά του.

Με τα πλαστά αυτά στοιχεία είχε ενοικιαστεί το σπίτι όπου η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στις 26 Νοεμβρίου του 2015 στο Οβελέ, κοντά στο Ναμούρ του νοτίου Βελγίου. Το σπίτι χρησιμοποιήθηκε για την προετοιμασία των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.

«Ίχνη DNA του Νατζίμ Λαασράουι βρέθηκαν στο νοικιασμένο σπίτι στο Οβελέ καθώς και στο διαμέρισμα της οδού Ανρί Μπερζέ στο Σερμπέκ (κοινότητα των Βρυξελλών), τα οποία πιθανόν χρησιμοποιήθηκαν από την ομάδα των τρομοκρατών», διευκρινίζει η εισαγγελία απευθύνοντας νέα έκκληση για κατάθεση μαρτυριών.

Ο Λαασράουι είχε επίσης περάσει από οδικό έλεγχο καθώς επέβαινε σε αυτοκίνητο στις 9 Σεπτεμβρίου με την πλαστή ταυτότητα του Καγιάλ στα αυστρο-ουγγρικά σύνορα μαζί με τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ και τον 35χρονο Αλγερινό Μοχάμεντ Μπελκαΐντ, ο οποίος έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά την Τρίτη στο Φόρεστ, στις νοτιοδυτικές Βρυξέλλες.

Υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» ο Μπεκαΐντ να ήταν ο παραλήπτης του σύντομου γραπτού μηνύματος: «Φύγαμε, αρχίζουμε», που στάλθηκε στις 21.42 από έναν από τους καμικάζι του Μπατακλάν σε τηλέφωνο που εντοπίστηκε στο Βέλγιο. Ένας άλλος βελγικός τηλεφωνικός αριθμός κάλεσε εκείνο το βράδυ τον Αμπντελχαμίντ Αμπααούντ, τον οργανωτή των επιθέσεων, από το ίδιο μέρος στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγμή, η γερμανική Bild διερωτάται «Πρόκειται για ένα νέο τρομοκρατικό σχέδιο;» καθώς ένα λευκό χαρτί γλιστρά από το παντελόνι του Αμπντεσλάμ, την ώρα που οι αστυνομικοί τον οδηγούν στο τμήμα για ανάκριση, η οποία παραθέτει και το σχετικό φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα της.

reu

Σχετικές ειδήσεις