ΚΟΣΜΟΣ

Τρομοκρατικές επιθέσεις: Πόλη «φάντασμα» οι Βρυξέλλες - Τριήμερο εθνικό πένθος

Τρομοκρατικές επιθέσεις: Πόλη «φάντασμα» οι Βρυξέλλες - Τριήμερο εθνικό πένθος

Εκατοντάδες στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους των Βρυξελλών, μετά τις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις που σκόρπισαν το θάνατο το πρωί της Τρίτης (22/03) στην πρωτεύουσα του Βελγίου - Σε τριήμερο εθνικό πένθος η χώρα

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις τελευταίες εξελίξεις και οι κάτοικοι των Βρυξελλών παραμένουν κλειδαμπαρωμένοι στα σπίτια τους.

Η καθημερινότητα των κατοίκων του Βελγίου άλλαξε δραματικά μετά τα σημερινά «τυφλά» χτυπήματα.

2494515

Όλοι οι ιστότοποι των μεγάλων βελγικών εφημερίδων είναι σήμερα γεμάτοι από φρικιαστικά λεπτομερείς μαρτυρίες από ανθρώπους που γλίτωσαν τον θάνατο που σκόρπισαν σε πάνω από άλλους 25 άτυχους συνανθρώπους τους οι φονικές εκρήξεις στο διεθνές αεροδρόμιο και σε σταθμό του μετρό των Βρυξελλών, αλλά επίσης και με οδηγίες ασφαλείας για όσους βρίσκονταν εκείνη την ώρα και παραμένουν εγκλωβισμένοι στους χώρους εργασίας, σε σχολεία, πανεπιστήμια και στους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας.

Την κατάσταση Λοκ-ντάουν, στην οποία βρίσκονται οι Βρυξέλλες υπογραμμίζει κι έτερη μεγάλη εφημερίδα Le Echo, η οποία δημοσιεύει λεπτομερώς τις οδηγίες και τα μέτρα ασφαλείας που οφείλουν να τηρήσουν οι πολίτες που βρέθηκαν σε δημόσιους χώρους, ή στην εργασία τους και τα σχολεία και πανεπιστήμια.

16423325

Όλες οι σήραγγες κι οι σταθμοί του μετρό κλείνουν. Κανένα λεωφορείο, τραμ δε θα λύσει χειρόφρενο. Κλειστοί θα παραμείνουν κι οι μεγάλοι σιδηροδρομικοί σταθμοί της πρωτεύουσας. Τα γρήγορα τραίνα Thalys και Eurostar ακινητοποιούνται, ενώ η εταιρεία σιδηροδρόμων καλεί τους επιβάτες να μην ξεκινούν για τις Βρυξέλλες.

Παράλληλα, τα σχολεία καλούνται να κρατήσουν τους μαθητές τους στις τάξεις, και να μην αφήνουν κανέναν τους να φύγει ασυνόδευτος από τους γονείς του. Σταματούν οι αθλητικές κι άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Κυκλοφορεί ήδη εγκύκλιος για την ενημέρωση του προσωπικού και των μαθητών για περιστάσεις εκτάκτου ανάγκης και της εφαρμογής τους.

Τα σχολεία κοντά στους στόχους των επιθέσεων —αεροδρόμιο και σταθμό του μετρό— εκκενώθηκαν εσπευσμένα. Επίσης μία εκτεταμένη επιχείρηση για την εκκένωση του πανεπιστημίου και του ειδικού σχολείου για τους φοιτητές του προγράμματος Εράσμους στις Βρυξέλλες τέθηκε σ’ εφαρμογή. Επίσης ανεστάλησαν τα μαθήματα.

Παρόμοια η κατάσταση και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, στις οποίες επιπλέον κυματίζουν μεσίστιες οι σημαίες. Το ταμείο συντάξεων εκκενώθηκε έπειτα από τον εντοπισμό δύο υπόπτων πακέτων.

Τα μεγάλα καταστήματα κι εμπορικά κέντρα έκλεισαν τις εισόδους τους, όμως τα περισσότερα καταστήματα των σούπερ μάρκετ Carrefour συνεχίζουν να λειτουργούν.

Ο βελγικός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων απηύθυνε έκκληση στα μέλη του να λάβουν επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τους εργαζομένους. Παράλληλα συνέστησε να ειδοποιούν τις αστυνομικές αρχές εάν εντοπίζουν κάποια ύποπτη κίνηση.

Η μεγάλη τράπεζα PNB Paribas Fortis λειτουργεί με ερμητικά κλειστά καταστήματα κι οι πελάτες που θέλουν να εισέλθουν πρέπει να χτυπούν κουδούνι και να υφίστανται ελέγχους, ενώ καλούνται οι συναλλασσόμενοι να προτιμούν το ηλεκτρονικό διατραπεζικό δίκτυο.

Στην ηλεκτρική εταιρεία, το μη απαραίτητο προσωπικό ειδοποιήθηκε να μη μεταβεί στην εργασία του.

Κλειστά θα παραμείνουν όλα τα πολιτιστικά κέντρα και φυσικά τα θέατρα κι οι κινηματογράφοι.

Αλλά το θέμα, που θίγεται σε άλλο χρηστικό άρθρο της εφημερίδας είναι ακόμη πιο εύγλωττο: «πώς να μιλήσεις στα παιδιά;». Και παρά τις συμβουλές που προτείνονται στους γονιούς για ν’ αναφερθούν και να εξηγήσουν στις αθώες τούτες ψυχές και συνειδήσεις το τι συμβαίνει στην πρωτεύουσα, το ερώτημα παραμένει γενικά «πώς να μιλήσεις για όλα τούτα που συμβαίνουν;».

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη χώρα

H βελγική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 34 άνθρωποι σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

«Όλες οι σημαίες του Βελγίου θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κρατικά κτίρια της χώρας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ίβαν Μαγιέρ γνωστοποίησε ότι υπάρχουν «πολλές εθνικότητες» μεταξύ των θυμάτων των σημερινών επιθέσεων σε ένα συρμό του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι η ταυτοποίηση των στοιχείων των θυμάτων «θα πάρει χρόνο» λόγω της «χαοτικής» κατάσταση που επικρατεί.

«Η κατάσταση στο μετρό είναι χαοτική» παραδέχθηκε ο Μαγιέρ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου κι επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα σημαντικό έργο για την αναγνώριση των θυμάτων».

«Αυτό θα πάρει χρόνο» προειδοποίησε, ενώ προτεραιότητα των ερευνητών είναι να ταυτοποιηθεί ο δράστης της επίθεσης.
«Το πρώτο πρόσωπο που οι δυνάμεις θέλουν να ταυτοποιήσουν, είναι ο δράστης» ώστε να «τον διαχωρίσουν» από τα θύματα.

Σχετικές ειδήσεις